Film “Lost Country” Vladimira Perišića nominovan za nagradu Lumière

Film Vladimira Perišića „Lost Country“, koji trenutno igra u bioskopima u Srbiji, nominovan je za nagradu Lumière u kategoriji “Najbolja internacionalna koprodukcija”

Lifestyle
Autor:
Film “Lost Country” Vladimira Perišića nominovan za nagradu Lumière
Foto: Promo

Ovu nagradu dodeljuje francuska Académie des Lumières sačinjena od 110 internacionalnih kritičara iz oko trideset zemalja koji nagradjuju nabolje francuske filmove i koprodukcije tekuće godine.

Radi se o jednim od najprestižnijih nagrada francuske filmske industrije koje su francuski ekvivalent američkim nagradama Golden Globe koje dodeljuje Hollywood Foreign Press Association.

izgubljena zemlja
foto: Promo

“Posle uspeha kod francuske i arapske kritike, drago mi je da su kvalitet “Lost Country” prepoznali i internacionalni kritičari. Posebna čast je da smo u društvu sa Nuri Bilge Ceylanom i Ken Loachom”, izjavio je ovim povodom reditelj i producent filma Vladimir Perišić.

Nagrade će biti dodeljene 22. januara 2024. u Parizu, a u istoj kategoriji su nominovani i “About Dry Grasses” Nuri Bilge Ceylana, “Old Oak” Ken Loacha, “Hound” Kamal Lazraqa i “The Blue Caftan” Maryam Touzani.

Film “Lost Country” imao je svoju svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, u selekciji Nedelja kritike gde je glavni glumac Jovan Ginić osvojio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

izgubljena zemlja
foto: Promo

“Lost Country” prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs