SA 13 GODINA JE PRISILJENA NA BRAK OD STRANE SVOG OTMIČARA: Hrabra devojčica je uspela da pobegne a ovo je njena PRIČA

Tinejdžerka je kidnapovana sa 13 godina i uz pretnju oružjem prsiljena na brak sa duplo starijim oženjenim čovekom.

Lifestyle
17:40h Autor:
SA 13 GODINA JE PRISILJENA NA BRAK OD STRANE SVOG OTMIČARA: Hrabra devojčica je uspela da pobegne a ovo je njena PRIČA
Devojčica koju je otmičar prisilio na brak, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Devojčica Najab Gil je imala samo 13 godina kada je odvedena iz svoje kuće i prisiljena da pređe u Islam od strane njenog poslodavca muslimanske veroispovesti.

Pod oružanom pretnjom naterana je da se uda za svog otmičara. Sa ovakvom sudbinom se svake godine suoči desetina maloletnih hrišćanskih devojaka u Pakistanu. Nakon dve godine ova hrabra devojčica je uspela da pobegne i sada je podelila svoju priču.

Sve se odigralo 20. maja 2021. godine kada je 30-godišnji Sadam Hajat, inače oženjeni otac četvoro dece došao do njene kuće kako bi je navodno odvezao na posao.

Sadam je bio čest gost naše kuće”, rekla je Najab. “Posedovao je neke prodavnice u našem kraju, od kojih je jednu iznajmio i moj otac. Sadam mi je obećao platu od 10.000 pakistanskih rupija (34 dolara) i rekao je da će novac pomoći mojoj siromašnoj porodici da dopuni svoje prihode. Moj otac je nevoljno pristao na njegov predlog jer mu je Sadam rekao da sam mu poput rođene ćerke.”

Priseća se i da joj se Sadam bar dva puta pokušavao nabacivati na poslu, terajući je da se drži na sigurnoj udaljenosti.

Plašila sam se da će mi otac zabraniti da idem na posao, ako im kažem za Sadamovo udvaranje, a moja porodica bi izgubila će novac koji nam je toliko potreban”, rekla je.

Muslimanka
foto: Shutterstock

Na dan otmice, umesto u salon u kojem je radila kao prodavačica kozmetike, Sadam ju je odveo u napuštenu kuću, gde ju je prisilio da se odrekne svoje vere i potpiše prazan papir. Kaže da joj je Sadam ubrzo pretio oružjem da će ubiti nju i njenog oca ako ne uradi onako kako zahteva od nje.

“Vrištala sam i plakala, ali niko me nije čuo. Nakon što sam nasilno potpisala papir, Sadam me zaključao u sobu i otišao”, rekla je. “Tamo su me zadržali dva dana, pri čemu sam samo jednom u 24 sata dobila hranu”.

“Trećeg dana Sadam je došao i rekao mi da je moj otac prijavio slučaj otmice protiv njega. Rekao mi je da ću biti izvedena pred sudiju, a ako ne posvedočim da sam prešla na Islam i udala se za njega dobrovoljno, moja porodica i ja ćemo biti ubijeni u prostorijama suda.”

Zbog toga je ova tinejdžerka na sudu svedočila u korist svog otmičara. Dobio je starateljstvo nad njom kao zakonitom suprugom pred očima njenih bespomoćnih roditelja koji su samo mogli da liju suze za svojom malom ćerkom svesni situacije.

Muslimanka
foto: Shutterstock

Njene muke su se pogoršale nakon što je sud dodelio starateljsvo njenom otmičaru. “Sadam me zatim odveo u svoju kuću i zaključao u sobu na drugom spratu”, rekla je. “Tokom mog dvogodišnjeg zatočeništva više puta me protiv moje volje napadao i ponašao se prema meni kao prema robu. Ali nisam gubila nadu da ću se spasiti!”

Moja porodica nije odustala od mene i nastavili su da se bore sa sudom za moj povratak. Međutim, bila sam previše uplašena da bih otkrila istinu. Svaki put kad bih bila pozvana na sud, rekla bih da sam odrasla osoba i da sam se udala za Sadama svojom slobodnom voljom.”

“Sadamova porodica me užasno tretirala. Često su me ponižavali a bilo je trenutaka kada sam mislila da bih trebala da okončam svoj život."

U aprilu 2023. ukazala joj se dugoočekivana prilika za bekstvo.

“Bila je to poslednja nedelja muslimanskog svetog meseca Ramazana kada je Sadamova bivša supruga podnela tužbu protiv njega jer joj je pretio”, rekla je. “U strahu od hapšenja, Sadam i njegova braća su pobegli iz kuće, a u žurbi su zaboravili da me zaključaju.

“Diskretno sam izašla iz kuće i počela bežati, ni ne znajući gde će me put odvesti.”

“Stala sam kod pijace da dođem do daha kada mi je prišla muslimanka. Mora da je osetila da nešto nije u redu. Pitala me treba li mi pomoć. Rekla sam joj da nemam novca ni telefona da se javim mom ocu. Odvela me svojoj kući, gde sam stupila u kontakt sa svojom porodicom.”

Nemam reči kojima bih opisala radost koju sam osetila kad sam videla svog oca”, rekla je. “Suze su nam tekle dok me grlio i ljubio u čelo, obećavajući da će me zauvek čuvati.”

devojčica, Muslimanka
foto: Shutterstock

Najabin otac je podneo drugu prijavu Vrhovnom sudu u julu 2021. nakon što je Viši sud odbio njegov prvi zahtev i poslao devojčicu sa otmičarem. Nakon što je sud konačno saslušao slučaj u septembru 2023., odbacio je zahtev kao besmislen jer se djevojčica ponovno ujedinila sa svojom porodicom.

Odluka Vrhovnog suda ostavila je otvorena vrata za veću seksualnu eksplotaciju maloletnih devojaka u Pakistanu.

“Očekivala sam da će Vrhovni sud saslušati moju priču, ali izgleda da ga to nije zanimalo. Sada želim nastaviti školovanje i steći prijatelje. Više nemam prijatelje. Čak sam zamolila majku da mi dopusti da skratim svoju kosu jer želim biti poput dečaka. Nije sigurno biti devojčica u Pakistanu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs