ORIGINALNA VERZIJA "USPAVANE LEPOTICE" JE BRUTALNA I JEZIVA: Kraj nije srećan, nego najmračniji horor film

Originalna verzija priče o Uspavanoj lepotici je izuzetno brutalna i daleko mračnija od onoga što smo navikli gledati u Diznijevom filmu

Lifestyle
18:06h Autor:
ORIGINALNA VERZIJA "USPAVANE LEPOTICE" JE BRUTALNA I JEZIVA: Kraj nije srećan, nego najmračniji horor film
Uspavana lepotica, Foto: Profimedia

Originalna verzija priče o "Uspavanoj lepotici" koju nikada ne biste pročitali deci pred spavanje.

To nije bajka koju biste pričali deci pred spavanje, već je udaljena milionima svetlosnih godina od šarenih svetova Diznija koje poznajemo.

Uspavana lepotica
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Priče o dečijim bajkama često su znatno surovije i nasilnije u svojim originalnim verzijama nego što to vidimo u popularnim adaptacijama. Uzmimo, na primer, priču o Uspavanoj lepotici, koja uključuje jedan od najužasnijih ljudskih zločina - silovanje.

U originalnoj verziji bajke, koju je u XVII veku zapisao italijanski pisac Đambatista Bazile, priča nema bajkoviti kraj koji poznajemo. Aurora nije žrtva zle kletve niti zle kraljice i nema princa koji dolazi da je poljubi i probudi iz sna. Umesto toga, Aurora pada u začarani san zbog proročanstva i ostaje uspavana 100 godina, dok je svi zaboravljaju.

Vek kasnije, kralj slučajno otkriva zapušteni dvorac i nalazi usnulu devojku. Fasciniran njenom lepotom, odlučuje da je siluje. Nakon što završi, vraća se u svoje kraljevstvo.

Uspavana lepotica
foto: Shutterstock

Devet meseci kasnije, Aurora, i dalje u snu, rađa dva sina. Jednog dana, jedno od njene dece prekida njen san isisavši trn iz njenog prsta koji ju je uspavao. Aurora se budi samo da bi saznala da je postala majka dvoje dece.

Vremenom, kralj odlučuje da želi ponovno da vidi Auroru. Vraća se u dvorac, samo da bi je zatekao probuđenu i sa blizancima. Otkriva joj svoj identitet, između njih se rađa ljubav, ali nema bajkovitog srećnog kraja kakav često vidimo u modernim adaptacijama.

Kralj je spalio sopstvenu ženu

Postoji samo jedan problem koji stoji na putu srećnom paru – kralj je već oženjen!

Jednom kada kraljica sazna za muževljevu aferu, smišlja strašnu osvetu. Šalje sluge kod Aurore koji je ubeđuju da pošalje decu na dvor jer kralj želi da ih vidi. Umesto toga, kraljica dečake odvodi kod kuvara, naređuje mu da ih ubije i od njih skuva jelo koje će kralj jesti te večeri. Kuvar umesto toga sakrije decu, a ispeče dva jagnjeta.

Nakon što je ubeđena da se otarasila dece, kraljica poziva i Auroru na dvor gde planira da je spali kao vešticu. Međutim, kralj saznaje za ovaj plan, spasava Uspavanu lepoticu i umesto toga na lomači spaljuje sopstvenu ženu.

Kuvar zatim otkriva da su deca sve vreme bila kod njega, Aurora i kralj se venčavaju i žive srećno do kraja života.

Kao i mnoge druge priče iz tog vremena, ova verzija nosi moralizatorske pouke ali je, složićete se, prilično neprikladna za priču pred spavanje, prenosi Istorijskizabavnik.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs