MOĆNOG LIDERA SU BRUTALNO MUČILI, MASAKRIRALI I POJELI: Pred kamerom su ga terali da radi JEZIVE STVARI

Samjuel Dou bio je veliki lider koji je brutalno skončao u velikim mukama.

Lifestyle
Autor:
MOĆNOG LIDERA SU BRUTALNO MUČILI, MASAKRIRALI I POJELI: Pred kamerom su ga terali da radi JEZIVE STVARI
Foto: Michel Saoure / AFP / Profimedia

Nekadašnji predsednik Liberije, Samjuel Dou je bio prvi svetski lider koji je mučen pred kamerom pre nego što je pogubljen, a njegovo telo oskrnavljeno 9. septembra 1990. godine. Godine 1980, Samjuel Kanion Dou, 28-godišnji glavni narednik, preuzeo je vlast u Liberiji u sjaju slave.

Među svetskim državnicima isticao se činjenicom da je na vlast došao kao dočasnik koji je predvodio vojni puč u Liberiji 1980. godine. Mnoge su osobe u istoriji na vlast dolazile putem vojnog udara, ali su to većinom bili generali ili barem visoki časnici. Samjuel Dou, naprotiv, u liberijskoj je vojsci uoči puča imao dočasnički čin koji se u toj zemlji zove Master Sargeant, a u srpskoj vojsci otprilike bi odgovarao činu vodnika.

U narednoj deceniji, predsednik Dou je zapalio etničku politiku i ostvario sumnjivo tesnu pobedu na izborima 1985. godine, pre nego što je dočekao još manje dostojanstven kraj od svog prethodnika. Na kraju Hladnog rata, njegova dotadašnja nepokolebljiva podrška SAD je nestala i, kako je Liberija izbila u građanski rat, Dou je ostao ranjiv. Devet meseci nakon sukoba 9. septembra 1990, Dou je uhvaćen u poseti nedavno raspoređenoj ECOVAS Grupi za praćenje (ECOMOG) u Monroviji koju je vodio Nezavisni nacionalni patriotski front Liberije (INPFL) na čelu sa princom Džonsonom.

Nadmašili su Doeuovo obezbeđenje i mirovne snage i uhvatili predsednika. Pobunjenici su doveli Doua pred Džonsona. Skinuli su ga golog, osim gaća i napravili video snimak. Na snimku Dou sedi na podu i jedan od njegovih mučitelja drži mikrofon na njegovom licu. On moli Džonsona za život: "Džonsone, dvoje ljudi se bore, jedan pobeđuje. Poštedi me, molim te." Džonson strogo kaže Dou "Ne za*ebavaj se sa mnom!"

Džonson gospodari jezivom scenom sobe pune pobunjenika. On mirno sedi na okretnoj stolici ispod Isusove slike. U jednoj ruci drži voki-toki, a u drugoj Budveiser. U prostoriji je previše vruće, a tokom većeg dela videa, jedna od retkih žena pobunjenika ga obmotava komadom tkanine. Ona mu takođe donese još jedno pivo, a zatim vodu.

S druge strane, Dou sedi na podu i moli za život. Kamera oscilira između dve scene. U nekom trenutku, pobunjenici ga zadržavaju dok mu jedan od njih odseca uši. On to radi gotovo ležerno, a kada je Douu ponovo dozvoljeno da sedne, on je bez ušiju i krvari. Odsekli su mu i prste na rukama i nogama. Delove njegovog tela su rasekli, skuvali i pojeli.

Nekoliko sati kasnije, on je bio mrtav, iako će se građanski rat u Liberiji nastaviti još 13 godina.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs