"PISALA JE JEDINSTVENU POEZIJU, BILA JE SVESTRANA LIČNOST": Omaž Vinki Perišić Šarenac

Poetski maraton u organizaciji Udruženja žena Riza održan je u Bijeloj 23. put.

Lifestyle
Autor:
"PISALA JE JEDINSTVENU POEZIJU, BILA JE SVESTRANA LIČNOST": Omaž Vinki Perišić Šarenac
Foto: Pritnscreen/facebook

Okupio je stvaraoce iz Crne Gore i okruženja, od kojih su se pojedini u prvom delu programa podsetili na bogat književni opus i ljubav koju je baveći se prosvetnim radom nesebično delila rano preminula Vinka Perišić Šarenac.

Prema rečima pesnikinje Snežane Vukićević ni u trenucima očajanja, Vinka nije gubila želju za stvaranjem.

- Vinka je u društvu uvek bila vesela, znala je da peva, recituje, glumi, bila je svestrana. Međutim, imala je posebnu stranu ličnosti, koju nije otkrivala javnosti, a to je njena porodica i upravo sam to kod nje volela. Nema potrebe da naglašavam da je kao književnik Vinka bila, po mom mišljenju, izuzetna pesnikinja ljubavne poezije. Mogu reći da u životu nisam upoznala tri četiri penika koji pišu takvu poeziju - kazala je Vukićević.

Poezija zaokružena zbirkom “Bagrem i sneg beo”, čija promocija je održana takođe u Bijeloj pre četvrt veka svedoči o sarajevskim godinama, kazao je književnik Rade Vučićević.

Vinka Perišić Šarenac
foto: RTHN

O Perišić Šarenac, govorili su i Tamara Komar, Olivera Doklestić, Milun Đurđevac, Slavka Klikovac, Milojka Jovović, kao i primadona pjesništva ne samo u Crnoj Gori već znatno šire, Gordana Sarić, koja je za RTHN podsetila da je više od dve decenije uz Rizu.

Ova organizacija je i moja organizacija. Izuzetno sam srećna i čast mi je što sam već 20 godina prisutna ovdje. Slađana okuplja izuzetno cijenjene pjesnike, što me posebno raduje, rekla je Sarić.

Zadovoljstvo što je prvi put učestvovao u pjesničkom maratonu izrazio je i književnik Tripko Draganić.

- Na ovoj divnoj književnoj manifestaciji dobio sam nagradu od profesora Vučićevića. Uvek se rado vraćam Herceg Novom, ovdje sam živio prije nekoliko decenija, istakao je Draganić.

Povelju docentu doktoru Radu Vučićeviću za ostvarenja u književnom stvaralaštvu i doprinos razvoju kulture u regionu uručili su iz Udruženja umjetnika Vizija iz Golubovaca, na čijem je čelu Slavka Klikovac.

Na 23. Rizinom poetskom maratonu nastupili su i Branka Denda, Goran Radičević, Ljiljana Krstić, Veselin Anđelić, a prvi put Teodora Kovač, Miloš Beloica i Katarina Đurišić.

Vinka Perišić Šarenac
foto: RTHN
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs