OTKRIVENE 2 VELIKE TAJNE OKO KOJIH SU NASTAJLE VELIKE SVAĐE U JUGOSLAVIJI: Venčani list Tita i Jovanke Broz sve POKAZAO

Odnos Tita i Jovanke ne prestaje da intrigira javnost, a frapantna istina ispprivala je na površina godinama kasnije.

Lifestyle
07:00h Autor:
OTKRIVENE 2 VELIKE TAJNE OKO KOJIH SU NASTAJLE VELIKE SVAĐE U JUGOSLAVIJI: Venčani list Tita i Jovanke Broz sve POKAZAO
Tito i Jovanka

Venčanje Tita i Jovanke Broz dugo je bilo pod velom tajne. Titov kum na venčanju bio Leka Ranković, a matičar koji ga je venčao ima najčešće srpsko prezime. Ipak, posebno je zanimljiv podatak o Brozovoj nacionalnosti i zanimanju, a istinu je pokazao upravo ovaj dokument. I ne samo to, postalo je jasno daje Tito, zapravo, prevario čitavu naciju.

Prošlo je 71 godina od kada su svoje sudbonosno “DA” na tajnom venčanju u Iloku u vili Dunavka izgovorili Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević.

Jovanka Broz
foto: Rublič Jiří / ČTK / Profimedia

Tog 15. aprila 1952. godine u Iloku na tajnom venčanju sklopljen je brak između srpkinje Jovanke Budisavljević (28) i hrvata Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na venčanju bio je izvesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je Jovankina majka na vest da se udala za Tita, poručila “mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Venčani list, Tito i Jovanka
foto: Kurir

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom venčanju rekao je medijima muzejski savetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim rečima, kada su kustosi istraživali dokumetaciju za izložbu “Velika iluzija” shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove, baš tog 15. aprila je odgledao samo jedan i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove “Jedan dan u životu Laponaca” (trajao 17 minuta).

Posebno interesantni detalji koji mogu da se primete iz ove venčanice imaju veze s tim kako se Tito izjašnjavao i šta je bio po zanimanju. Iako je oduvek važila fama kako je Tito bio “Jugosloven”, a po zanimanju “bravar”, u venčanici piše nešto drugo… U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - Hrvat. Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik.

Jovanka Broz, Tito i Jovanka, Josip Broz Tito
foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

Lažno venčanje?

Reporter "Kurira" imao je tu sreću da među prvima otvori Titov lični arhiv pohranjen u zgradi Arhiva Jugoslavije u Beogradu. Među milionima dokumenata našao se i izvod iz matične knjige venčanih od 15. aprila 1952. godine, zaveden pod tekućim brojem 126 i pečatom Narodne Republike Srbije, Narodnog odbora VII rejona, u koji su tada spadale beogradske opštine Čukarica i Savski venac, gde, pored godina rođenja, porekla i nacionalnosti stoji i:

  • Ženik: Josip Broz Tito
  • Nevesta: Jovanka Budisavljević
  • Kumovi: Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak
  • Svedok: Slobodan Emreković
  • Matičar: Momir Jovanović

I to bi nekima bilo dovoljno da poveruju da je brak Tita i Jovanke bio zakonski. Međutim, njihov brak nikada nije uveden u matične knjige venčanih!

Nijednog traga o njihovom venčanju - nema, u šta su se u toku jučerašnjeg dana uverile matičarske službe na teritoriji Savskog venca i Čukarice. Pod tekućim brojem 126 iz 1952. godine navedeni su sasvim drugi bračni drugovi, koji nemaju ama baš nikakve veze sa Maršalom i njegovom dugogodišnjom pratiljom Jovankom.

1 / 7 Foto: FORUM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Obavljen je uvid u knjige svih matičnih područja i otkriveno je da brak Josipa Broza Tita i Jovanke Broz nije nigde zaveden u matičnim knjigama. Nadležni su prošli kroz celu bazu poda bazu podataka venčanih od 1911. godine i kroz uvid u pohranjene matične knjige. Prilikom uvida došlo se i do saznanja da izvesni Momir Jovanović, koji je navodno venčao Tita i Jovanku i izdao original izvoda iz matične knjige venčanih, nigde nije zaveden da je ikada radio kao matičar u opštinama Savski venac i Čukarica, koje su 1952. godine pripadale VII rejonu za grad Beograd.

Upućeni veruju da je jedan od bračnih drugova u svemu ovome bio obmanut, pre svega misleći na Jovanku Broz.Ranković, kao tadašnji drugi čovek Jugoslavije i kum Titov, brinuo je da se u javnosti Maršal što bolje prikaže. Još tada se znalo da je Maršal bio ženskaroš, sa tri braka iza sebe i nekoliko vanbračnih veza. Zbog ugleda u svetu moralo je da se brine i o njegovom privatnom životu. Zato je pao dogovor još ranije da se Titu nađe devojka koja bi mu bila supruga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs