KAKO JE AJNŠTAJN IZBEGAO HITLEROV POKOLJ JEVREJA: Genije je sve naslutio, a evo kako je Roman Polanski uspeo da pobegne

Osim čuvenog fizičara, masovno ubijanje Jevreja uspeo je da izbegne i čuveni reditelj Roman Polanski, zahvaljujući svom arijevskom izgledu

Lifestyle
Autor:
KAKO JE AJNŠTAJN IZBEGAO HITLEROV POKOLJ JEVREJA: Genije je sve naslutio, a evo kako je Roman Polanski uspeo da pobegne
Kako je Ajnštajn izbegao Holokaust, Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia, ullstein bild / - / Profimedia

17. oktobra 1933. godine fizičar Albert Ajnštajn počeo je da radi kao profesor na Univerzitetu Prinston u Americi. I dok bi mnogi verovatno pomislili kako je to sasvim logičan sled događaja - nadareni naučnik odlazi u Ameriku, zemlju nade i izobilja, da učini karijeru još uspešnijom, istina je potpuno drugačija.

Naime, čuveni fizičar je naslutio katastrofu koja se spremala godinama. Zbog suprotstavljanja nacističkoj ideologiji koja je tih godina jačala, ali i svog jevrejskog porekla, Ajnštajn je odlučio da spakuje kofere i ostane u stranom azilu.

Da genije nije predosetio tragediju svetskih razmera, ko zna da li bi i on sam trpeo teror koji su nekoliko godina kasnije doživeli Jevreji, i na kraju završio u nekoj od gasnih komora u koncentracionom logoru. Svet bi ostao bez jednog od najvećih umova dvadesetog veka, koji je između ostalog tvorac teorije relativiteta, kvantne teorije polja, kao i naučnik koji je uspeo da objasni fotoelektrični efekat i Braunovo kretanje.

Albert Ajnštajn
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Osim Ajnštajna, Holokaust je uspeo da izbegne i slavni filmski reditelj Roman Polanski. Rođen je u Parizu pod imenom Rejmond Libling, piše AB Poland. Kada je imao tri godine, porodica se preselila u Krakov, prestonicu Poljske. Nakon što je izbio drugi svetski rat, smešteni su u čuveni "krakovski geto", koji je 1943. godine likvidiran.

Mladi Polanski video je tada smrt mnogih njemu poznatih ljudi. Roditelji su mu odvedeni u logore; majka je ubijena u Aušvicu, a otac je uspeo da preživi Mathauzen. Polanski je uspeo da pobegne zahvaljujući svom arijevskom izgledu, a nakon rata promenio je prezime u Polanski, kao i njegov otac.

Roman Polanski
Roman Polanskifoto: EPA / Ennio Leanza

Među poznatima koji su uspeli da izbednu masakr nad Jevrejima u to strašno vreme, nalaze se i čuveni psihijatar Viktor Frankl, pisac Primo Levi, čuveni kardiolog Marek Edelman... Nažalost, mnogo je veći broj onih koji su u Kristalnoj noći zauvek nestali sa lica zemlje, kao i onih koji su tokom mučnih godina koje su usledile zverski maltretirani i na kraju ubijeni.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs