"ZAŠTO SE VI MEHMEDE SELIMOVIĆU IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN?" Kada mu je Meša odgovorio na ovo pitanje u sali je nastao MUK

U sred Zagreba su mu postavili ovo pitanje a njegov odgovor ih je ućutkao sve.

Lifestyle
Autor:
"ZAŠTO SE VI MEHMEDE SELIMOVIĆU IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN?" Kada mu je Meša odgovorio na ovo pitanje u sali je nastao MUK
Zašto se Meša Selimović izjašnjavao kao Srbin ?, Foto: Wikipedia

Mehmed Meša Selimović bio je istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba jer, iako druge vere, do kraja života se izjašnjavao kao Srbin. O tome govori i ova anegdota iz njegovog života.

Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Potom se 1930. godine upisao na studijsku grupu srpsko-hrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine je radio kao profesor Građanske škole, a potom je 1936. postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

Meša Selimović
foto: Prinscreen / Youtube SvetovidovRatnik

"Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj," izjavila je jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvesna žena, ćerka generala Kraljevine Jugoslavije. Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, umela je da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj sveta. Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati „Ko promaši ljubav, promašio je život“.

Meša se toliko zaljubio u Daru da je bio slep i gluv za sve drugo, jer je znao da je ona za njega - dar od Boga.

Njihov odlazak iz Sarajeva nikog nije uzbudio. Čak je nešto kasnije, nedeljnik „Svijet“ napisao – Ostali smo bez Savića i Repčića, pa možemo i bez Meše Selimovića. To su dvojica fudbalera koji su iz FK Sarajeva prešli u Crvenu zvezdu, za koju je i sam Meša navijao, prenosi Balkanpress.com

Meša Selimović, Darka Božić
foto: Printscreen Facebook / Crno-beli Beograd

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljemo pitanje od kog se očekivalo da će od Meše izdejstvovati neku vrstu provokacije – Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate kao Srbin?

Njegov staložen odgovor koji je usledio bez razmišljanja utišao je celu salu – "Do 1941. sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs