ŠTA DA RADITE UKOLIKO VAS NAPADNE PAS? Stručnjaci i kinolozi savetuju kako da se ponašate u ovakvoj situaciji

Nije ni najmanje prijatno naći se u ovakvoj situaciji, zbog toga pročitajte ove korisne savete.

Lifestyle
Autor:
ŠTA DA RADITE UKOLIKO VAS NAPADNE PAS? Stručnjaci i kinolozi savetuju kako da se ponašate u ovakvoj situaciji
Šta da radite ukoliko vas napadne pas ?, Foto: Shutterstock

Svakodnevno se susrećemo sa psima na ulici, neki su vlasnički neki su lutalice. Ipak, dešava se da budu neprijateljski nastrojeni iz različitih razloga i tu nastaje opasnost.

Svedoci smo brojnih napada u poslednje vreme i zbog toga pročitajte šta je najbolje da uradite da se zaštitite i sprečite ujed prema preporukama stručnjaka i kinologa.

Pokušajte da sačuvate smirenost

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati da pobegnete. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vreme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Pit bul, Pitbul, pas
foto: Shutterstock

Ne gledajte životinju u oči

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao pretnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju, i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite pažnju psu

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ranac – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbegavajući posledice.

Doberman, Pas
foto: Shutterstock

Dajte komandu životinji

Ako pas nastavlja da pokazuju agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju preteći i vrišteći.

Delotvorne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se, i skloniće se u stranu, prenosi Krstarica.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs