Kuhinjski trikovi

SITNE GREŠKE JELO MNOGO KVARE: Nije problem u tome šta se kuva, NEGO KAKO, saznajte šta ste dosad POGREŠNO RADILI

Neke grešle nesvesno pravimo, a nismo ni svense koliko to narušava ukus jela oko kojeg se nekada satima trudimo.

Lifestyle
Autor:
SITNE GREŠKE JELO MNOGO KVARE: Nije problem u tome šta se kuva, NEGO KAKO, saznajte šta ste dosad POGREŠNO RADILI
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas usvojili su mamine ili bakine tajne kad je kuvanje u pitanju. Neki su to znanje možda upotpunili savetima profesionalaca, a neki jednostavno eksperimentišu po svome, pa usput malo "dorade" jelo. Bez obzira na to koliko svako od nas zna o kuvanju, uvek postoji još nešto što možemo da naučimo. Imajući sve to na umu, evo nekih najčešćih kuhinjskih grešaka i saveta kako da ih ispravite.

Kuvarica
foto: Shutterstock

Mrcvarenje pire krompira

Iako zvuči jednostavno pripremiti krompir-pire, ipak postoje pravila kojih se treba pridržavati. Dakle, krompir kuvajte dok ne omekša, a ne dok se ne raspadne. Ocedite ga dobro i okanite se električnog miksera - koristite ručnu gnječilicu za krompir. Kakav će krompir-pire biti zavisi mnogo i od vrste krompira. Crveni nakon kuvanja ima vodenu teksturu, ne raskuva se, već zadrži oblik i to ga čini odličnim za krompir-salate, ali za pire nije dobar jer ga je potrebno previše gnječiti, pa postaje pomalo lepljiv. Beli krompir je najbolji za gladak i fin pire.

Pire Krompir
foto: Shutterstock

Ubijanje svežih začina

Ako sveže biljke poput peršuna držite u plastičnoj kesici u frižideru, verovatno će za nekoliko dana postati ljigave i braonkaste. Postoji bolji način da ih sačuvate - malo im odsecite završetke, pa ih stavite u posudu s vodom kao što biste učinili s buketom svežeg cveća. Samo pazite, ovi začini ne mogu dugo ovako da stoje.

Hlađenje namirnica kojima to nije potrebno

Možda nam zdrav razum govori da je dobro da većinu namirnica držimo u frižideru, ali nije tako. Krompir i paradajz, na primer, tako gube teksturu i ukus.

Ispiranje rezanaca

Testenina želi da na sebi "nosi" sos poput lepe jakne. Kad je isperete nakon kuvanja, ispirate skrob na koji bi se umak bolje povezao. Rezultat je glatka testenina s koje sos klizi.

Testenina, Pasta
foto: Profimedia

Pogrešno tretiranje belanaca

Umućeni sneg od belanaca treba da bude "pufnast", kremast i sjajan. Pobrinite se da na njima ne ostane ni trunčica žumanceta prilikom odvajanja i neka nakon toga odstoje neko vreme. Za izradu koristite čistu i suvu posudu i neka mikser bude uključen na najveću brzinu dok šlag ne postane čvrst. Nemojte preterati s mućenje jer smesa može da postane zrnasta.

Šlag
foto: Shutterstock

Hrana pre služenja treba da odstoji

Kad iz rerne izvadite meso ili neko drugo pečeno jelo, ono treba pre posluživanja da odstoji nekoliko minuta. Kad je meso u pitanju, to sprečava sokove da iz njega iscure i sočnije je, a kod jela kao što su musake i lazanje to pomaže da se tečnost apsorbuje.

pecenje
foto: Shutterstock

Kad iz rerne izvadite meso ili neko drugo jelo, neka pre posluživanja malo odstoji - biće sočnije

Premekan maslac

Zar niste dobro pročitali recept? Maslac treba da omekša na sobnoj temperaturi. Ali vama se žuri, a maslac je tvrd jer ste ga tek izvadili iz frižidera, pa ga stavljate u mikrotalasnu, zar ne? I onda se čudite zašto vam kolačići imaju čudnu teksturu. Zapamtite, maslac mora da bude mekan, ali nikako previše mekan.

Dugo mešenje testa

Za pripremu hleba testo mora biti žilavije i potrebno je da se dobro umesi. Međutim, za kolače se testo tretira drugačije. Ako ga mrcvarite, postaće žilavo, a to za kolače nije dobro. Zato ga umesite lagano i nežno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs