DUŠANKA JE JEDVA IZBEGLA BOMBU, ALI JE TUŽNO KAKO JE ZAVRŠILA: Muškarci su molili za njenu pažnju, niko je nije imao

Njena lepota privukla je brojne udvarače, ali nijedan nikada nije osvojio njeno srce

Lifestyle
22:09h Autor:
DUŠANKA JE JEDVA IZBEGLA BOMBU, ALI JE TUŽNO KAKO JE ZAVRŠILA: Muškarci su molili za njenu pažnju, niko je nije imao
Dušanka Kalanj, Foto: preentscreen/Youtube

Dušanka Kalanj je bila dugogodišnji spiker i novinar "Radio-televizije Beograda". U televiziji "Beograd" radila je od njenog osnivanja.

Savršenom dikcijom, svojim stavom i šarmom, Dušanka Kalanj je bila primer dobrog govora, postavljajući standarde za televizijske voditelje. Za rad je nagrađena ordenom "Zasluge za narod".

Bila je prva dama dnevnika.

Talentovana i obrazovana, sa lakoćom je čitala i najkomplikovanije vesti. Slikom i rečju ulazila je u domovo širom tadašnje Jugoslavije.

Mnogim kolegama bila je neprikosnoveni uzor.

Prve vesti iz studija na Sajmu, čitala je sa kolegom Mićom Orlovićem.

Ostala je upamćena kao neko ko postavlja kriterijume pravilnog izgovora.

Ostala je urezana u kolektivnom pamćenju kao simbol ne samo novinarske izvrsnosti već i izuzetne lepote koja je zračila sa beogradskih televizijskih ekrana. Njeno nasleđe, kroz njen stav, glas, izgovor i reči, i dalje služi kao inspiracija za mnoge mlade kolege, ali koliko duboko sežemo u sećanja na ovu izvanrednu ženu?

Dušanka Kalanj
foto: preentscreen/Youtube

Rođena je u Šibeniku. Porodični koreni vukli su je prema Dalmatinskoj zagori, ali je Dušanka svoje obrazovanje započela i završila u gradu svog rođenja. Njena skromna porodica prenela joj je istinske vrednosti i usadila ljubav prema umetnosti i obrazovanju. Njena strast prema jezicima i književnosti krunisana je diplomom engleskog jezika i književnosti sa beogradskog univerziteta.

U živopisnim pedesetim godinama, šetala je beogradskim ulicama sa samopouzdanjem, noseći se aristokratski i ostavljajući prolaznike bez daha svojom izvanrednom lepotom. Među mnogima koji su joj svakodnevno prilazili i pokušavali privući njenu pažnju, isticao se i poznati reditelj Radivoje Lola Đukić.

Dušanka Kalanj
foto: preentscreen/Youtube

Kao jedan od ključnih pokretača Televizije Beograd, Đukić ju je pozvao na audiciju za voditelje. Dušanka je dugo oklevala. Nije težila da postane javna ličnost, a čak nije imala visoko mišljenje ni o svom govoru - njena dikcija je odražavala jezik detinjstva, sa štokavsko-ikavskim izgovorom obogaćenim italijanskim primesama. Samo nekoliko ispita je delilo od njene diplome, i nije bila sigurna da li je audicija pravi put za njenu budućnost.

Ipak, kad je konačno donela odluku da pokuša, nije ni slutila koliko će ta audicija zauvek promeniti njen život. Iako je planirala da napusti televiziju nakon diplomiranja, njen urednik to nije dozvolio. Ona je maštala o karijeri profesora engleskog jezika, a nije ni sanjala da će svoje penzionerske dane provesti unutar zidova Televizije Beograd.

Dušanka Kalanj
foto: preentscreen/Youtube

Njena sposobnost da čak i najkompleksnije vesti pročita sa lakoćom i jasnoćom, njen izuzetan izgovor, savršen akcenat i ritam govora, ostali su neizbrisivo urezani u pamćenje.

"Vaša obaveza je da budete uverljivi, jer ako niste, niste ništa postigli. "Dobro veče!" je za mene ozbiljno obavezujuće. Kad to kažem, zaista to i mislim. Isto važi za "poštovani gledaoci". Ako te reči ne izgovarate sa poštovanjem, ismevate se, i znajte da će kamera to otkriti", ovim rečima je opisala svoj pristup jednom prilikom.

Sećanja su posebno živa na tu noć u aprilu 1999. kada je zgrada Televizije bila bombardovana. Dušanka je tog dana radila. Kući je otišla samo nekoliko sati pre nego što su bombe NATO pakta pogodile zgradu. Kasnije je izjavila da je to bio jedan od najstrašnijih i najtužnijih dana u njenom životu.

Od 2010. godine, Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje nagradu "Press vitez - Dušanka Kalanj" novinarkama, voditeljkama ili spikerkama. Ova nagrada isto nosi ime i Miće Orlovića, sa kojim je zajedno čitala prve vesti.

Dušanka Kalanj
foto: Youtube Printscreen / Zcsala021

Nakon povlačenja u penziju, uživala je u druženju sa mladima, posebno sa kolegama na RTS-u. Nije mogla da sakrije svoju profesionalnu kritičnost ni u penzionerskim danima.

"Naravno, primećujem greške kod spikera. Čini mi se da sada nije najvažnije samo kako neko izgovara reči. Ponekad bih želela da se javim u program i kažem da je to nedopustivo, da neko previše pati prilikom izgovora i time kompromituje iskustvo gledalaca" izjavila je za NIN nakon povlačenja.

Iako su mnogi uzdisali za njom i pokušavali je osvojiti, Dušanka nikada nije stupila u brak. Čini se da je želela da ostane zauvek urezana u sećanjima kao "prva dama Dnevnika", emisije koja je osvojila njeno srce jače i dublje od bilo koje romanse koja joj je ponuđena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs