ŽRTVAMA JE KAŠIKOM VADIO MOZAK: 40 godina sedi u kavezu od neprobojnog stakla, a telo zatvorenika je držao ispod kreveta

Robert je ozloglašeni masovni ubica koji je žrtvama vadio mozak

Lifestyle
Autor:
ŽRTVAMA JE KAŠIKOM VADIO MOZAK: 40 godina sedi u kavezu od neprobojnog stakla, a telo zatvorenika je držao ispod kreveta
Robert Modsli, Foto: preentscreen/Youtube

Jedan od najozloglašenijih serijskih ubica u Velikoj Britaniji, Robert Modsli, suočava se sa sudbinom zauvek izolovanog života u podzemnoj ćeliji nakon što je njegova poslednja molba za smeštaj među drugim zatvorenicima odbijena.

Njegova ćelija smeštena je duboko u podzemlju zatvora, odvojena od ostatka sveta neprobojnim staklom, čineći je jednom od najsigurnijih i najstriktnije čuvanih prostorija unutar zatvorskog kompleksa.

Njegova prva žrtva je bila zlostavljač dece

Modsli (64) proveo je skoro 40 godina u samici zbog ubistva četvoro ljudi, uključujući i tri zatvorenika.

Povod za njegovo dugo i bezdušno putovanje zločinaočkog ponašanja bila je prva žrtva, John Farrel, koji je bio osuđen zbog svojih gnusnih dela prema nevinim decom. Farel je pokazao Modsliju slike dece koje je zlostavljao. Zbog toga je Modsli izgubio kontrolu i ubio Farela. Ubio ga je 1973. godine i potom je osuđen na doživotnu robiju, međutim, premešten u psihijatrijsku bolnicu.

Dnevno provodi 23 sata u kavezu od neprobojnog stakla

23 sata dnevno provodi u "kavezu" od neprobojnog stakla u kome se nalazi nameštaj od kompresovanog kartona. Ova ćelija je posebno za njega napravljena kada je 1983. i zvanični proglašen za najopasnijeg zatvorenika u Britaniji.

Hanibal
foto: preentscreen/Youtube

Ovaj serijski ubica je od tada postao poznat po svojim užasnim delima usmerenim ka pedofilima i silovateljima koje je smatrao nedostojnim života. Međutim, ironično, upravo njegova težnja za pravdom ga je odvela do doživotne osude.

Tokom godina provedenih iza rešetaka, Modsli se sukobljavao sa drugim zatvorenicima, ali ništa nije bilo tako surovo kao njegova surova osveta prema zlostavljaču dece, Davidu Francisu, kojeg je zajedno sa saučesnikom mučio do smrti. Njegovi postupci su ga odveli u još jedan život u zatvoru.

Mučili su ga do smrti pre nego što je njegovo telo obešeno da bi ga zatvorski čuvari videli. Modsli je osuđen za ubistvo iz nehata i poslat u HMP Vejkefild.

Ovaj ubica se nikada nije kajao zbog svojih dela i njegovo ponašanje samo je produbilo odluku zatvorskih vlasti da ga izoluje od ostatka sveta. Nakon svih ovih godina, njegova ćelija ostaje njegovo jedino domaćinstvo, a mogućnost puštanja na slobodu nije ni blizu. Robert Modsli ostaje trajno obeležen kao jedan od najopasnijih kriminalaca u istoriji Velike Britanije.

Pedofila je ubijao 9 sati i mozak mu vadio kašikom

Četiri godine kasnije, Modlsi je sa još jednim zatvorenikom jednog pedofila uzeo kao taoca gde su ga ubijali 9 sati. Kada su čuvari najzad uspeli da uđu u ćeliju, žrtva je bila izmrcvarena, a jedan delić mozga mu je nedostajao. Pronađena je kašika kojom mu je vadio mozak.

Tako je ovaj ubica i dobio svoj nadimak.

Posle tog zločina, prebačen je u zatvor Vejfild. Posle svega tri nedelje, ubio je dvoje ljudi u jednom danu. Stražarima je samo mirno rekao: "Faliće vam dvojica na prozivci".

Godine 1978. izvršio je još jedno okrutno ubistvo. Žrtva je bio Salni Darvud, zatvorenik koji je izvršio ubistvo svoje žene. Modsli je opet izvršio jezivo ubistvo, pažljivo smišljajući osvetu za zlostavljača dece. Prvo ga je davio golim rukama pa ga je na kraju zadavio.

Jednoj žrtvi je isekao lobanju i razbio je o zid

Sakrio je Darvudovo telo ispod kreveta pre nego što se ušunjao u ćeliju pedofila Bila Robertsa (56), koji je seksualno zlostavljao sedmogodišnju devojčicu. Ubo je Robertsa, posekao mu lobanju improvizovanim bodežom i razbio mu glavu o zid.

Kasnije je osuđen na doživotni zatvor uz preporuku da nikada ne bude pušten.

Hanibal
foto: preentscreen/Youtube

Godine 2000. molio je sudove da mu dozvole da umre, pišući u pismu: „Koja je svrha držanja čoveka zatvorenog 23 sata dnevno? Zašto se truditi da me hraniš i daješ mi jedan sat vežbanja dnevno? Za koga sam opasan? Uz trenutno lečenje i zatočeništvo, osećam da sve što mogu da očekujem je mentalni slom, mentalna bolest i verovatno samoubistvo. Zašto umesto muva, bubašvaba i pauka koje trenutno imam, ne mogu da imam papagaja. Obećavam da ću ga voleti i neću ga jesti? Zašto ne mogu da imam televizor u svojoj ćeliji da vidim svet i učim? Zašto ne mogu da imam kasete i slušam lepu klasičnu muziku? Ako kažete ne, onda tražim jednostavnu kapsulu cijanida koju ću rado uzeti i problem Roberta Džona Modslija može da se reši lako i brzo.“

Modsli se smatra za jednog od najozloglašenijih zatvorenika današnjice u Velikoj Britaniji. Tokom dana, dozvoljeno mu je da vežba sat dnevno i da ga čuva šest stražara

I dok tamošnji mediji prenose kako je ovaj ubica proveo svoj 64. rođendan u zatvoru, mnogi čitaoci smatraju da jedan takav čovek ne treba toliko da živi o trošku države, pogotovo ne posle takvih zločina.

Tamošnje Ministarstvo pravde saopštilo je da ne komentariše slučajeve pojedinačnih zatvorenika.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs