KAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD ZMIJA? Nabavite jednu od ova 2 kućna ljubimca i budite bezbedni

Topliji dani donose sa sobom povećanu opasnost od ugriza zmija, a da li ste znali koje životinje zmijama posebno smetaju?

Lifestyle
Autor:
KAKO DA ZAŠTITITE KUĆU OD ZMIJA? Nabavite jednu od ova 2 kućna ljubimca i budite bezbedni
Zmija, Foto: Shutterstock

Zmije su dragoceni prirodni predatori koji učinkovito kontrolišu populaciju glodara poput pacova i miševa, čime igraju važnu ulogu u ekosistemu. Međutim, iako većina zmija nisu otrovnice, njihov dolazak u naše domove često nije dobrodošao, posebno ako imamo živinu ili stoku. U takvim situacijama, može se desiti da situacija izmakne kontroli.

Ujed zmije, Zmija
foto: Profimedia

Jedan od ključnih načina da se smanji mogućnost naseljavanja zmija u našem dvorištu je pravilno uređenje dvorišta i okoline. Većina ovih predatora preferira hladna, vlažna i mračna skrovišta, kao što su gomile, drvene daske, gusti grmovi ili visoka trava - upravo takva mesta koja takođe privlače miševe i druge glodare. Stoga, uklanjanjem ovakvih potencijalnih skloništa, možemo smanjiti mogućnost pojavljivanja zmija u našem okruženju.

Važno je redovno košenje trave i održavanje živih ograda, posebno one koje su niske. Naslagano kamenje i drvo za ogrev najbolje je čuvati dalje od kuće i bašte, a po mogućstvu na policama, kako bismo smanjili privlačnost ovih mesta za zmije. Takođe, preporučuje se da hranu za kućne ljubimce čuvamo u zatvorenim kontejnerima kako bismo smanjili potencijalnu privlačnost za glodare, a time i za zmije.

Zmija
foto: Shutterstock

Održavanje uređenog i čistog dvorišta može pomoći da se smanji mogućnost susreta sa zmijama u našem dvorištu i domaćinstvu, dok istovremeno doprinosi očuvanju prirodne ravnoteže u okolini.

Koje životinje su neprijatelji zmija?

Zmije često nailaze na neprijatelje među kućnim ljubimcima, a najčešći među njima su psi i, naravno, mačke.

Proleće, Priroda, Životinje, Ljubimci, Pas, Mačka, Kuca, Maca, Pas i mačka, Devojka, Devojka sa psom i mačkom
foto: Shutterstock

Psi reaguju veoma burno na prisustvo zmija i često se suočavaju s njima. Sa druge strane, ne treba zaboraviti ni mačke! Mačke su poznate po svom oštrom čulu sluha koje ih upozorava na prisustvo zmija u okolini. Postoji narodno verovanje da ukoliko imate mačku u dvorištu, zmija će se držati podalje. Pored toga, mačke su izvrsni lovac i bore se protiv glodara i drugih štetočina, što može biti od velike pomoći u zaštiti vašeg domaćinstva od potencijalnih problema uzrokovanih ovim štetočinama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs