OČISTITE SVOJ SREBRNI NAKIT I VRATITE MU SJAJ: Uz domaći preparat za čišćenje na bazi ovog sastojka uštedite novac

Nikakav jedan nakit kad je prljav ne izgleda lepo i povremeno ga treba dobro očistiti a evo kako da to uradite kod kuće.

Lifestyle
Autor:
OČISTITE SVOJ SREBRNI NAKIT I VRATITE MU SJAJ: Uz domaći preparat za čišćenje na bazi ovog sastojka uštedite novac
Očisitie svoj srebrni nakit kao profesionalac, Foto: Shutterstock

Srebro se često tokom vremena isprlja i potamni. Tako zaprljan nakit svakako da ne izgleda lepo i da zahteva dobro čišćenje. Umesto da izbegavate nošenje svog omiljenog komada nakita evo kako da ga ponovo vratite u upotrebu.

Uzrok promene boje srebrnog nakita je sumpor dioksid u vazduhu. Kada nakit dođe u kontakt sa vazduhom, on oksidira, izazivajući tamnjenje. Većina nas bi verovatno prvo pomislili da odnese nakit na neko specijalizovano mesto za čišćenje srebra.

Ukoliko imate nakit od ćilibara, ne vredi trošiti novac na gotove preparate. Da biste očistili takav nakit, dovoljno je koristiti običnu pastu za zube. Ovaj proizvod se nalazi u svakom domu, tako da je najekonomičniji način čišćenja srebra. Rezultat je da se nakitu vraća sjaj i ponovo izgleda veoma efektno.

Soda bikarbona je jedan od najlakših načina za čišćenje pocrnelog srebra. Svaka domaćica je verovatno više puta koristila u toku čišćenja ovaj proizvod. Zahvaljujući natrijumu, pocrnelo srebro će povratiti svoj nekadašnji šarm i sjaj. To je odličan način da osvežite svoj omiljeni nakit.

Biće vam potrebna staklena posuda i aluminijumska folija da završite korake. Započnite čišćenje tako što ćete dno posude obložiti folijom. Uverite se da je sjajna strana folije bude spolja. Kada se aluminijumska folija za čišćenje srebra stavi u činiju, unutra dodajte 1 kašiku sode bikarbone.

Jedino što preostaje jeste da unutra stavite prljavi srebrni lančić ili drugi nakit. Na kraju u činiju sipajte toplu vodu. Tada se može primetiti stvaranje pene.

Posle desetak minuta izvadite srebro, isperite ga pod mlazom tople vode i obrišite mekom krpom. Čišćenje srebra sodom bikarbonom trebalo bi da učini da vaše srebrne minđuše ili drugi nakit zasijaju kao novi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs