Da li ste znali?

4 GODINE SE TRAGALO ZA DALAJ LAMOM, A ONDA SU NJEGOVU REINKARNACIJU NAŠLI U DEČAKU: Mnogi ga smatraju centrom SKANDALA

Nepoznatih stvari iz života Dalaj Lame otkiće vam potpuno drugačiju stranu njegove ličnosti.

Lifestyle
13:54h Autor:
4 GODINE SE TRAGALO ZA DALAJ LAMOM, A ONDA SU NJEGOVU REINKARNACIJU NAŠLI U DEČAKU: Mnogi ga smatraju centrom SKANDALA
10 nepoznatih stvari iz života Dalaj Lame, Foto: Shuterstock

Tenzin Gjaco je jedini Dalaj Lama koji je prognan iz svoje zemlje nakon neuspelog ustanka protiv kineske vlasti 1959. Više mu nije dozvoljeno da slobodno posećuje svoje mesto rođenja. Iako ga narod Tibeta podržava i rado bi pokrenuo ustanak kako bi se vratio u svoju zemlju, on ih je pozvao da to ne čine kako bi održao mir i sačuvao živote svog naroda. On je veran svom učenju o otvorenosti i komunikaciji, kao i svojoj posvećenosti kao Budin sledbenik da koristi svim živim bićima.

TOP 10 ČINJENICA O DALAJ LAMI KOJE SU MALO POZNATE:

1. Četrnaesti Dalaj Lama, Tenzin Gjaco, rođen je 6. jula 1935. i prvobitno se zvao Lhamo Dhondup. Bio je jedno od petoro dece rođene u seljačkoj porodici u Takceru, selu severoistočno od Tibeta.

Dalaj Lama
foto: AP

2. Gjaco je odrastao u tibetskoj drevnoj palati Potala u Lasi nakon što je sa dve godine otkriveno da je reinkarnacija 13. Dalaj Lame. Godine 1939. preuzeo je presto u Potali, već sa šest godinase zamonašio.

3. Dalaj Lama znači Okean mudrosti. Ovo je bilo stavljeno na iskušenje za Tenzina Gjacoa, jer je 1950. od Dalaj Lame zatraženo da preuzme punu političku moć kao šef tibetanske vlade dok je Kina pretila zemlji.

4. Jedna od jedinstvenijih činjenica o Dalaj Lami je da je bio prisiljen na izgnanstvo 1959. nakon kineske vojne okupacije Tibeta. Njegova zvanična rezidencija je premeštena u Dharamsalu u severnoj Indiji. Dharamsala je sada sedište tibetanske vlade.

Dalaj Lama
foto: Profimedia

5. Tenzin Gjaco je prvi Dalaj Lama koji je posetio SAD i proputovao zapadni svet. On je 1987. predstavio mirovni plan u pet tačaka na Kongresnom kokusu za ljudska prava u Vašingtonu, kao prvi korak ka rešavanju budućeg statusa Tibeta. Ovaj plan je zahtevao određivanje tibetanske zone mira, okončanje masovnog priliva Kineza u Tibet, vraćanje osnovnih ljudskih prava, okončanje kineskog bacanja nuklearnog otpada u zemlju i podsticanje pregovora o odnosima između Tibetanaca i Kine.

6. Njegova posvećenost očuvanju života svog naroda je možda najpriznatija. Dana 11. decembra 1989. Dalaj Lama je održao govor povodom prihvatanja Nobelove nagrade za mir zbog svoje neprestane dobre volje i želje za komunikacijom sa Kinom nasuprot sukobu, kao i zbog svog humanitarnog rada.

7. Nakon smrti 13. Dalaj Lame, tradicionalno je bila odgovornost Visokih Lama i tibetanske vlade da pronađu reinkarnaciju. Potraga za 14. Dalaj Lamom trajala je četiri godine, koji je jedinstven je i po tome što je sugerisao da bi linija reinkarnacije mogla potpuno prestati.

Dalaj Lama
foto: Profimedia

8. Sadašnji Dalaj Lama je izuzetno zainteresovan za nauke. On ima posebnu naklonost prema ekologiji i veruje da rad na očuvanju planete otelotvoruje Budine ideale.

9. Kina smatra Dalaj Lamu opasnim separatistom. Kineska policija u Tibetu poziva lokalno stanovništvo da prijave osumnjičene pristalice Dalaj Lame i njegovih "zlih sila" u Tibetu. Kina je sve više zabrinuta zbog toga kako se Tibet prikazuje širom sveta i pokušava da raspusti tibetansku kulturu. Taši Vangčuk, aktivistkinja, mogla bi da se suoči sa 15 godina zatvora zbog promovisanja upotrebe tibetanskog jezika u školama.

10. Mercedes-Benz se izvinio kineskim potrošačima 6. februara 2018. zbog objave na Instagramu na kojoj je prikazan jedan od njegovih luksuznih automobila zajedno sa citatom Dalaj Lame.

A citat je glasio: „Pogledajte situacije iz svih uglova i postaćete otvoreniji." Instagram je u Kini blokiran od 2014.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs