OSETLJIV SADRŽAJ!

10 NAJUŽASNIJIH SLIKA ŽRTAVA AGENS ORANŽA: Frapiraće vas razlog zbog kog su Amerikanci prskali ovaj otrov na Vijetnam

Razorne posledice agens oranža i danas se osećaju u Vijetnamu, a deformiteti kod dece su užasavajući.

Lifestyle
14:35h Autor:
10 NAJUŽASNIJIH SLIKA ŽRTAVA AGENS ORANŽA: Frapiraće vas razlog zbog kog su Amerikanci prskali ovaj otrov na Vijetnam
Kako je američko hemijsko oružje uništilo decu u Vijetnamu?, Foto: HOANG DINH NAM / AFP / Profimedia

Surova plan da Vijetnamci ostanu gladni i slabi sproveden je u delo na takav način da smo i danas svedoci užasnih posledica. Moćan herbicid agnes oranž ima razarajuća devjstva, te je Amerikancima poslužio kao efikasno hemijsko oružje. Naime, vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država i Južnog Vijetnama rešile su da pojačaju njegovu koncentraciju za deset puta. Cilj im je bio da unište čitave farme i zbrišu šume, međutim, nisu računali da će ovaj otrov unakaziti hiljade dece i ljudi.

Agens Oranž, Vijetnam
foto: PASCALE TROUILLAUD / AFP / Profimedia

Od 1961. do 1971. godine, 5 miliona hektara šuma i još milioni hektara poljoprivrednog zemljišta u Vijetnamu su uništeni pomoću agens oranža. Ciljane su i farme za koje su Sjedinjene Države smatrale da se koriste za proizvodnju hrane za gerilsku vojsku Vijetkonga, iako se na kraju ispostavilo suprotno, piše nationalgeographic.rs.

Agens Oranž, Vijetnam
foto: PASCALE TROUILLAUD / AFP / Profimedia

Međutim, njegov pravi uticaj je otkriven tek nakon nekoliko godina, kada su posledice koje je izazivao postale očigledne i na ljudima. Kod većine od 4 miliona Vijetnamaca koji su mu bili izloženi, agens oranž je izazvao ozbiljne zdravstvene probleme, iako su njegovi proizvođači tvrdili da ne može naškoditi čoveku. A sa dolaskom novih generacija postajale su sve primetnije - bebe širom zemlje su se rađale sa brojnim fizičkim i mentalnim nedostatcima.

1 / 7 Foto: PASCALE TROUILLAUD / AFP / Profimedia

Žrtve agens oranža

Čitave generacije su imale neki od poremećaja zbog kog im je bio onemogućen normalan život. Danas u Vijetnamu postoje i sela gde se socijalni radnici brinu o žrtvama agens oranža. Međutim, većina dece je rođena sa toliko teškim deformitetima da nisu uspela da prežive ni porođaj. Radnici u ovim selima ističu da neke od soba u ovim naseljima čuvaju oko 150 tela deformisanih beba koje svedoče o posledicama hemijskog oružija i dodaju kako i američki piloti koji su učestvovali u prskanju nisu prošli mnogo bolje jer je kod većine uočena neuobičajeno visoka stopa limfoma, leukemije i drugih vrsta maligniteta.

Agens Oranž, Vijetnam
foto: PASCALE TROUILLAUD / AFP / Profimedia

Iako je prošlo više od 4 decenije od Vijetnamskog rata, posledice se i dana i te kako osećaju, a najviše su stradala nedužna deca, kojima je onemućen normalan život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs