Već Brojite godine?

SPREMNI STE NA SVE DA BI OSTALI VEČNO MLADI? Nemoguća misija, ali starenje neće biti BAUK ako poslušate OVE savete

Spremni smo da učinimo mnogo toga kako bismo bili večno mladi, ali ni najbogatije zvezde, uprkos novcu, plastičnim operacijama, vežbanju i zdravoj ishrani, ne uspevaju da sakriju godine

Lifestyle
Autor:
SPREMNI STE NA SVE DA BI OSTALI VEČNO MLADI? Nemoguća misija, ali starenje neće biti BAUK ako poslušate OVE savete
Foto: Shutterstock

Živimo u društvu u kom mladost često ima prednost pred zrelošću, a od starenja je stvorilo bauk. Međutim, kad ona dođe, shvatimo da je taj strah potpuno neopravdan.

Kad je starenje u pitanju, mnogi se osećaju nemoćno. Spremni smo da učinimo mnogo toga kako bismo bili večno mladi, ali, nažalost - ili na sreću, ni najbogatije zvezde, uprkos novcu, plastičnim operacijama, vežbanju i zdravoj ishrani, ne uspevaju da sakriju godine.

Zato je možda pametnije da preusmerite svoju energiju na prihvatanje sebe i promena koje vam se događaju.

ZAŠTO SE BOJIMO STAROSTI

Više je razloga zbog kojih se javlja strah od starosti: prvi od njih je uticaj medija, koji nameću ideal mladosti.

Devojka, Nega, Lice, Lepota, Koža
foto: Shutterstock

Drugi razlog je strah od gubitka socijalne uloge. S ulaskom u starije doba mnogi se suočavaju s krizom jer napuštaju ulogu zaposlenog ili roditelja, te postaju svesni da nisu više potrebni svojim potomcima, a istovremeno se prilagođavaju novoj ulozi bake ili dede.

Treći razlog je strah od smrti, koji se najčešće javlja u starijem dobu, između 70. i 80. godine. Te godine su najosetljivije jer u društvu postoje negativni stereotipi o starenju. Često se smatra da je starost doba u kojem dolazi do naročitog pada sposobnosti, da su stare osobe senilne, ćudljive, netolerantne, beskorisne, bolešljive i zaokupljene bolestima, i da su samo teret društvu.

devojka, Tužna, Zamišljena Devojka
foto: Shutterstock

Upravo takav način gledanja na starost razlog je zašto se mladi boje ovog perioda.

PRIHVATANJE PROMENA

Umesto bavljenja onim što je izgubljeno, pažnju bi trebalo usmeriti na prihvatanje promena na pozitivan način. Mnogima to uopšte nije lako, ali nije i nemoguće. Jedna od vrlo važnih stvari jeste čuvanje i održavanje važnih odnosa. Što smo stariji, sve nam je važnije osećanje povezanosti s barem jednom bitnom osobom.

Bez obzira na to da li je reč o prijateljima ili porodici, bitno je s njima redovno biti u kontaktu, jer oni su vam potrebni u teškim danima. I nemojte se ljutiti ako samo vi njih zovete, to ja na kraju sasvim svejedno, važno je da se čujete i vidite.

par, sreća, ples, mladost, stariji par
foto: Shutterstock

OPTIMISTIČNI STAV

Starenje je prirodan proces, pa je važno shvatiti kako svoje dane ne trošimo uludo i svaki dan iskoristiti najbolje što možemo.

Preporučuje se aktivan boravak u prirodi, hodanje i trčanje. Sve su to načini koji pomažu u ublažavanju nakupljenog stresa. Starenje neizbežno donosi gubitke kao što su lepota i snaga, ali može doneti nove aspekte, poput toga da se potrudimo da ostanemo zdravi i da unesemo brojna zadovoljstva u svaki novi dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs