Srbija

REZERVAT ZA KOJI JE POTREBNA POSEBNA DOZVOLA: Na području severnog Kučaja divna šuma o kojoj kruži ljubavna legenda

U Srbiji je izdvojeno i zakonom zaštićeno oko 75 rezervata a više od polovine je strogih rezervata prirode, u kojima se vekovima ništa nije menjalo.

Lifestyle
Autor:

Savršena ekološka ravnoteža očuvana je i u Strogom rezervatu prirode "Mustafa", koji se nalazi na području severnog Kučaja, u blizini Debelog Luga u opštini Majdanpek.

- Strogi rezervat Mustafa je pod strogom zaštitom prvog stepena, što znači da nisu dozvoljene nikakve radnje u okviru rezervata. Na površini je od 74,69 hektara.

- Rezervat "Mustava" je izdvojen zbog svojih specifičnih karakteristika. To je mezofilna šumska zajednica Mezijske bukve i hrasta Kitnjaka. Kao takva, vrlo je značajna za naučna istraživanja, za praćenje raznih zeljastih formacija, praćenja divljači...- navela je Jasna Milošević, šef Šumske uprave Majdanpek za Kurir televiziju.

U rezervatu vlada ekološka ravnoteža. Prirodni procesi i pojave se neometano odvijaju, pa je ovo savršeno mesto za studente i istraživače. Ipak, i za njih i ostale posetioce potrebna je posebna dozvola.

AKCIJA "ZASADI DRVO"

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

- Za ovoliko godina, nismo ni znali da postoji. Videli smo neke grupacije na Fejsbuku, i onda smo krenuli polako da obiđemo. Oduševljeni smo - ispričala je Ljiljana Ilić.

Legenda o imenu rezervata je da je postojao vazal Mustafa koji je bio zaljubljen u seosku lepoticu Felješanu, po kome se zove drugi deo šume. Mustafinu zamisao, po legendi je uspeo da rasturi izvesni Todor, po čijem imenu se zove reka.

Stabla šume se redovno obilaze i ne seku se čak i kada ostare i istrule. Srne, zečevi, divlje svinje, lisice, vukovi... stanovnici su rezervata Mustafa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs