SUDBINA

Spojilo ih je sujeverje, a mogla je da ih razdvoji samo smrt: Ovo je nesvakidašnja ljubavna priča našeg slavnog pisca!

Verovao je u sudbinu, a sudbina mu je dovela - nju!

Lifestyle
Autor:
Spojilo ih je sujeverje, a mogla je da ih razdvoji samo smrt: Ovo je nesvakidašnja ljubavna priča našeg slavnog pisca!
Foto: Wikipedia

Borisav Bora Stanković bio je srpski pripovedač, romansijer, dramatičar i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Njegov roman "Nečista krv" i drama "Koštana" i danas su nezaobilazno štivo srpske književnosti, ali Borin privatni život daleko je manje poznat javnosti. A njega je obeležila ljubav prema jednoj ženi…

Većina ljudi ne zna da je Bora Stanković bio jako sujeveran čovek. Još i više od toga, verovao je u sudbinu, "fatalni čas" i da neka nedivljiva ruka vodi i upravlja svakim čovekom, pa i njime.

Ako je to istina, onda je svakako ta ruka jednog fatalnog dana pisca odvela u šetnju ulicom Kralja Milana u Beogradu i navela ga da zastane pred izlogom fotografske radnje u kome su bile izložene slike uglednih Beograđana i Beograđanki pred predstojeći maskenbal.

Upravo tu, među desetinama fotografija, Bora je ugledao nju - prelepu devojku obučenu u mornarsku uniformu.

Bio je toliko očaran da je još nekoliko puta u toku dana prošao tuda, samo da bi morao da je još jednom pogleda. Nije imao pojma ko je ona, ta dama koja je na njega ostavila toliki utisak da je samo o njoj razmišljao.

A onda se sudbina još jednom umešala…

Iste večere Boru su prijatelji odveli na maskenbal. Nije bio naročito raspoložen za zabavu, ali je ipak krenuo i - tamo je bila ona! Devojka u mornarskoj uniformi!

Sujeveran kakav je bio, znao je da je to - to! Prvo ga je saznanje da pred sobom ima ženu svog života uplašilo, priznao je kasnije da je hteo da pobegne, ali se ipak pribrao i, klecavih kolena, prišao dami i predstavio se.

Nije izostavio ni deo o tome da je već video njenu sliku, da je samo o njoj mislio celog tog dana i da veruje da mu je baš ona suđena!

Ispostavilo se da se lepa "mornarka" zove Angelina Milutinović. Dopao joj se taj neobično iskreni mladić. Čitavo veče proveli su zajedo u plesu i razgovoru. I ne samo to veče…

Venčali su se nedugo potom i ostali zajedno "dok ih smrt ne rastavi". Imali su tri ćerke - Desanku, Stanku i Ružicu, a Bori je Angelina postala i ostala najveći oslonac u životu.

Na kraju, Boru i Ginu, kako je voleo da je zove, mogla je da rastavi samo smrt.

Pisac je umro 22. oktobra 1927. u 51. godini života. Angelina ga je nadživela za čitave dve decenije. Do kraja je čuvala sećanje i uspomenu na mladića koji ju je osvojio jer je verovao u sudbinu i ljubav koju je njegovo sujeverje rodilo.

(Stil.kurir.rs/Istorijskizabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs