Odličan izvor vitamina

Zaboravljena voćka leči sve probleme probave: Nezamenljiva već 1.000 godina!

U Kini je koriste kao lek hiljadama godina, jer poboljšava rad probave, stimuliše metabolizam, puna je vitamina, a veruje se i da deluje protiv raka
Lepi & Zdravi
22:22h Autor:
Zaboravljena voćka leči sve probleme probave: Nezamenljiva već 1.000 godina!
Foto: Thinkstock

Većina ljudi danas ne zna skoro ništa o rabarbari, iako se zbog svojih lekovitih svojstava u Kini koristi već hiljdama godina, a u Evropu ju je doneo Marko Polo. Neki čak i nisu čuli za nju, pa je dobro podsetiti se za šta je sve dobra ova zaboravljena voćka.

Najbolji prirodni antioksidans na svetu: Čisti telo od teških bolesti!

Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka. Ima velike listove i trouglastu dugu mesnatu stabljiku. Cveće je zeleno-bele i roze-crvene boje. Iako je rabarbara zapravo povrće, u narodu je poznata kao voće.

Lekovita svojstva rabarbare

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), minerala (kalcijum, magnezijum, mangan), polifenola i vitamina C i B. Odlično deluje na probavni trakt, odavno se koristi kao laksativ, odnosno lek protiv zatvora. U manjim dozama može da izleči i dijareju.

Ova voćka stimuliše metabolizam i zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Nedavno je rabarbara postala novi hit među namirnicama koje sprečavaju razvoj raka. To je zbog toga što je bogata polifenolima - jedinjenjima koja su poznata po svom uništavajućem delovanju na ćelije raka.

Kinezi ne boluju od raka: Ova žena je primenila njihovu metodu i pobedila bolest! (FOTO, VIDEO)

Zanimljivo je da se nivo polifenola u rabarbari drastično povećava ako je ispečete, pa se zbog toga se u borbi protiv kancera koristi upravo pečena rabarbara.

Rabarbara je snažan antioksidans. Ima antialergijska i antiupalna svojstva. Potpomaže regulaciju nivoa holesterola, poboljšava cirkulaciju, čuva zdravlje očiju i poboljšava apetit.

Upotreba rabarbare

U ishrani se koriste samo stabljike rabarbare, jer su njezini listovi otrovni. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kisele jabuke.

Od stabljike rabarbare pripremaju se čorbe, sarme, salate, sosovi, kompoti, pogotovo u rano proleće kada nema drugog povrća, kao i marmalade i džemovi, a koristi se i u mnogim poslasticama.

Očišćene, oprane i iseckane stabljike možete da čuvate u zamrzivaču. Potrebno je samo oprati rabarbaru, skinuti listove i kožu sa drške, iseći na kocke, ocediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupovine, birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju sveže i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja rabarbare zavisi od njene vrste i načina uzgoja. Ružičaste stabljike su najpopularnije među potrošačima. Rabarbaru je najbolje upotrebiti najkasnije 2-3 dana nakon kupovine.

Evo šta doručkuje Novak Đoković: Tajna uspeha šampiona! (FOTO)

Ukus rabarbare odlično se slaže sa jagodama, zbog toga se u mnogim receptima koristi upravo ova kombinacija. Neobična, ali ukusna salata od rabarbare i špargli ili rukole.

Uzgoj rabarbare

Rabarbara nije zahtevna biljna vrsta. Ima veliku otpornost na niske temperature tokom zime. Biljka u jesen odbacuje lišće i ulazi u stadijum mirovanja. Idealne temperature za rast su oko 20-25 °C. Ne zahteva sunčani položaj, pa je možete posaditi i u same ćoškove bašte.

Sadi se u rano proleće (krajem marta) i u jesen (sredina oktrobra). U kontinentalnom području treba izbegavati kasnu sadnju kako bi se biljke dobro ukorenile pre zime.

Stabljike rabarbare se ne beru prve godine, nego se tek kod dvogodišnje biljke rabarbare može ubrati 2-3 stabljike rabarbare.

A redovne berbe se mogu vršiti tek kod trogodišnjih i starijih biljaka. Beru se ručno i to samo stabljike sa potpuno razvijenim listom. Cvetanje rabarbare troši resurse biljke i usporava razvoj novih listova, zbog toga je cvet potrebno iščupati čim se pojavi pupoljak.

Ova višegodišnja biljka ima životni vek i do 30 godina, ali najbolja iskoristivost rabarbare je tokom desetak godina.Seme ili sadnicu rabarbare možete da nabavite u poljoprivrednim apotekama ili u bolje opremljenim supermarketima.

Dinja kao lek: Čuva srce zdravim, i još 6 sjajnih efekata!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs