Ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vek, već imaju manje izgleda da obole od teških bolesti kao što su rak, srčana i respiratorna oboljenja, tvrde naučnici.
Lečila rak sokom od šargarepe: Iskustvo spisateljice koja je odbila zračenje i hemoterapiju!
"Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta", ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača, objavljenoj u časopisu British Medical Journal. Višegodišnje posmatranje navika oko 500.000 Kineza starosti od 30 do 79 godina pokazalo je da su osobe koje su skoro svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže, te ređe obolevale od smrtnih bolesti.
Tri puta pobedio rak: Otkrio kako mu je to uspelo! (FOTO)
"Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje", ističu istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i Univerziteta Oksford i Harvard. Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.