VAŽNO JE DA ZNATE

Ne dozvolite da vas pretvore u nakazu: Doktorka Maja upozorava na šta treba da obratite pažnju pre estetske korekcije!

Pacijenti koji ne slušaju doktora, a zatim piju alkohol, puše, pritiskaju usne, lice, ne vode se prema instrukcijama, mogu imati ozbiljne posledice.

Saveti stručnjaka
Autor:
Ne dozvolite da vas pretvore u nakazu: Doktorka Maja upozorava na šta treba da obratite pažnju pre estetske korekcije!
Foto: Profimedia

Estetska hirurgija u Srbiji sve više uzima maha, ali i pored toga što intervencije rade kod stručnjaka, postoje stvari na koje svi treba da paze. U suprutnom, vaše ulepšavanje će se pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Osim što se na manje ili veće korekcije odlučuju uglavnom žene, interesantno je da to u sve većem broju rade i muškarci.

"Zanimljivo je da pored povećavanja usana, muški pol često dolazi i na ubrizgavanje botoksa zarad smanjenja znojenja", kaže dr Maja Mikalački, stomatolog, koji se već 7 godina bavi i korektivnom estetikom, i dodaje:

"Ranije se nije toliko govorilo o estetskoj korekciji, ali danas su pacijenti sve slobodniji da o tome pričaju, da to potenciraju, pa i da se javno hvale. Dešava se da imamo i one koji žele apsolutnu privatnost i molbu da sami budu u ordinaciji. Zanimljivo je da nam najstariji pacijent ima više od 80 godina, ali se dešava i da maloletna lica uz podršku roditelja žele da izmene svoj izgled i sve više zovu i informišu se."

Ne trebaju vam silikoni: Sjajan trik Francuskinja za usne poput Brižit Bardo! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

Javne ličnosti su česti pacijenti, kao i ljudi iz inostranstva. Danas, inače, nije neophodno otići kod plastičnog hirurga da bi podmladio lice ili ga ulepšao.

Naprotiv, stomatolozi koji prođu specijalne obuke apsolutno su stručni da se bave ovakvom vrstom korekcije, a inicijalno je početo kao deo oralne hirurgije i doterivanja vilice kod pacijenata, kada se izgubi prethodni oblik i izraz lica.

Pored ulepšavanja, zdravstvenih razloga i sreće koju pacijent doživi, moramo da ukažemo i na negativne strane estetske korekcije.

"Dosta puta nam se desilo da odbijemo da radimo određene zahvate baš iz razloga što pacjent nije spreman, zreo ili preteruje u svojim željama (preterana kubikaža hijalurona)", navodi dr Mikalački.

Prva i osnovna stvar je: Treba slušati svog doktora.

Pacijenti koji to ne čine, a zatim piju alkohol, puše, pritiskaju usne, lice, ne vode se prema instrukcijama, sve to može dovesti do ozbiljnih posledica, krvarenja, izobličenja lica, pomeranja materijala, deformisanja usana i slično. Pored toga, može doći i do infekcija koje mogu biti kobne. Takve infekcije u nekim slučajevima dovode i do nekroze – pacijenti ne vode računa o sebi, o svom telu, a često i o tome koji materijali se koriste i ko ih koristi.

Tajna bujnog dekoltea Kim Kardašijan nisu silikoni: Priznala ono što nijedna žena ne bi! (FOTO)

foto: Profimedia

Tu dolazimo do druge bitne stvari, a to je – koji materijali se koriste u estetsko-korektivne svrhe:

Provereni proizvođači su doktorima vrlo dobro poznati. Iako svi tvrde da vode računa da ne radesa lošim materijalima, na tržištu su se pojavili kineski proizvodi koji se po kvalitetu ne mogu porediti sa proizvođačima tipa Alergan, Skinkissed, Teosyal kiss... Prodavci i preprodavci vrlo često umeju da prevare kupca i prodaju im kineske proizvode pod tvrdnjom da to nisu. Nalepnice se odlepljuju, lako je primetna razlika, a efekti mogu da budu drastični, a posledice strašne. Stoga uvek treba dobro proveriti kod kog doktora idete i sa kojim materijalima radi.

Treća bitna stvar je da doktor mora da zna koji materijal kako deluje i koji materijal se gde primenjuje i ubrizgava.

"Ne možete za sve koristiti botulinsku kiselinu ili za sve hijaluronsku, a kamoli silikon. Preporuka nije zanemarljiva stvar u ovom poslu, kao i primeri koje možete videti. Doktor mora da zna posao, da radi sa kvalitetnim materijalima, da mu prostor bude uredan, a instrumenti sterilni. U suprotnom, može doći do raznih komplikacija. I naravno, slušajte svog doktora, jer on vam je i savetnik i podrška. I svakako izbegavati situacije gde se priučene osobe, u prostorima koji nisu ordinacije, sa materijalima možda i nepoznatog porekla, igraju sa vašim licem i telom", navodi dr Maja Mikalački.

Silikoni su mi više pomogli od fakulteta: Podigla kredit i sve pare potrošila na operacije! (FOTO)

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs