obavezno pročitajte

Želite da se ostvarite kao majka? Onda na ove stvari obavezno treba da obratite pažnju!

Pokušavanje da zatrudnite može da bude jako zabavno – uvek imate dobar razlog da se šćućurite uz partnera i da se mazite. Ali, iako mnogi smatraju da je za ostajanje u drugom stanju potrebno par dana, proces zapravo može dosta da se oduži

Saveti stručnjaka
Autor:
Želite da se ostvarite kao majka? Onda na ove stvari obavezno treba da obratite pažnju!
Foto: Shutterstock

Ako se vaše telo naviklo na pilulu, potrebno mu je vreme da se vrati na svoj prirodni put. Može da bude frustrirajuće, ali ako obratite pažnju na ishranu ili isprobate različite poze u seksu, definitivno ćete uvećati svoje šanse da zatrudnite.

Balansirana ishrana je ključna kod žena koje planiraju majčinstvo.

1. ZDRAVA ISHRANA

Lakše je reći nego uraditi, ali ako budete vodili zdraviiji način života, to će vam pomoći u procesu ostajanja u drugom stanju. Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana će vam pomoći da održavate organizam u dobroj formi, što je jako važno ako želite da zatrudnite.

Preporučuje se da unosite dosta svežeg voća i povrća različitih boja, kojima ćete snabdeti organizam ključnim vitaminima i mineralima. Unosite dosta borovnica i kupina, crvenu papriku, paradajz i puno zeleniša poput kelja i spanaća.

Takođe, potrebno je da unosite hranu bogatu cinkom, ali i folnom kiselinom koja je najbitnija stavka kod svake trudnoće.

Hrana bogata folnom kiselinom je najčešće zelena, na primer brokoli ili spanać. I, naravno, ne zaboravite mlečne proizvode i to 2-3 porcije dnevno.

Trudnoća posle tridesete: Veće šanse za 100. rođendan i sporije starenje čitavog organizma!

foto: Profimedia

2. UNOSITE VITAMINE

Da biste lakše zatrudneli, potrebno je da unosite ključne vitamine u svoj organizam, a to su vitamini A,C, D i E, cink, pantonska kiselina, riboflavin, niacin, gvožđe, kalijum i vitamin B6. Naravno, ove vitamine bi trebalo da nastavite da uzimate i kada ostanete u drugom stanju. Vaš partner bi takođe trebalo da unosi dosta vitamina E i C, jer oni ojačavaju spermu i utiču na stvaranje zdravih sprermatozoida.

Idealna težina znači zdraviji organizam i veću šansu da zatrudnite.

3. IDEALNA TEŽINA

Ako ste gojazni ili neuhranjeni, morate nešto da promenite da biste zatrudneli. Pre svega, izračunajte svoj BMI (indeks telesne mase), koji bi trebalo da ima vrednost između 20 i 25 ako želite da postignete idealnu težinu.

Osim problema da začnete dete, možete da imate problema sa pritiskom ili dijabetesom tokom trudnoće, tako da budite oprezni!

4. DETOKSIKUJTE ORGANIZAM

Detoksikacijom ćete očistiti organizam od svih toksina koji verovatno kruže vašim telom. Pre svega, morate da prestanete da unosite alkohol i da pušite, jer je dokazano da pušenje utiče na plodnost kod oba pola. Čaša vina je u redu, ali da biste lakše zatrudneli, ograničite se na maksimum dve čaše nedeljno. Najbolje je da ne pijete uopšte. Ovo se odnosi i na vašeg partnera.

Kad smo već kod detoksikacije, vrlo je važno da ograničite broj šoljica kafe koji unesete u organizam. Istraživanja su pokazala da žene sa problemima oko začeća unošenjem kofeina dodatno smanjuju šanse da zatrudne. Ali, ovo istraživanje se odnosilo na žene koje već imaju problema, dok ostale ne bi trebalo da osećaju krivicu ako popiju jutarnju kafu. Važno je samo da se ne preteruje.

Uživajte u seksu sa vašim partnerom i to što češće!

Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?

foto: Profimedia

5. IMAJTE REDOVNE ODNOSE

Koliko puta bi trebalo da imate odnose pre nego što test postane pozitivan? Po nekim studijama, prosečan par bi trebalo da ima seks 104 puta pre nego što začnu dete. Možda deluje kao puno, ali je bitno da vežbate izova i iznova. Ceo proces može da bude jako zanimljiv i da utiče da imate seks sa partnerom u svakoj prilici koja vam se ukaže.

Iako postoje brojni kalendari ovulacije i planeri za začeće, ovakve stvari obično dodatno stresiraju parove jer se osećaju pod pritiskom. Ne zaboravite, kad završite sa seksom, ostanite u ležećem položaju dok je partner još u vama i zagrlite ga, tako će sperma ostati u vama duže, a i nije na odmet dodanta doza ljubavi.

6. UPOZNAJTE SVOJ CIKLUS

Većina lekara se slaže sa tim da žene imaju više šansi da zatrudne par dana oko ovulacije. Vi normalno ovulirate dve nedelje posle prvog dana ciklusa, tako da je idealno da pojačate broj seksualnih odnosa u ovom periodu.

Dok sperma može da opstane 7 dana u vama, jajašca imaju imaju manji životni vek i mogu da prežive između 12 i 24 sata. Mada, to ne bi trebalo da vas ograniči da imate seks samo određenim danima u mesecu, uživajte jer se nikad ne zna, što više, to bolje!

Nemojte nikada da idete na razne dijete i da se izgladnjujete, bez obzira na to koliko žarko želite da zatrudnite. Ovo se odnosi i na vašeg partnera, jer težina i opšte zdravstveno stanje značajno utiču na kvalitet sperme.

Idite korak po korak i na kraju će se isplatiti, a bićete i zdraviji roditelji svom detetu.

Opustite se i uživajte u procesu stvaranja porodice.

Sve majke saglasne: 7 razloga zašto je prva trudnoća najbolja!

foto: Shutterstock

7. NEMOJTE DA SE NERVIRATE

Kao što već znate, sam proces ostajanja u drugom stanju može da bude jako stresan i za vas i za partnera, jer se osećate pod pritiskom. Morate da se smirite, jer stres negativno utiče na mogućnost začeća na isti način kao cigarete ili nedostatak folne kiseline. Probajte sa jogom, meditacijom ili nekim vama bliskim načinom opuštanja.

Ako se previše brinete, posetite lekara da biste sebi odagnali sumnje i našli rešenje za moguće probleme.

Da biste smanjili nervozu, bitno je da znate da oko 84 procenata parova čeka godinu dana da zatrudne, a nekima treba i više. Čak 92 procenata parova zatrudni u toku dve godine pokušavanja. Takođe, mlađim ženama je lakše da zatrudne, pa se šanse smanjuju što ste stariji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs