obavezno pročitajte

UZROCI BOLA U KUKOVIMA: Ove simptome NE SMETE da ignorišete!

Zglob kuka može da podnese veliki broj ponovljenih pokreta i kada god da ga koristimo, bilo hodajući, bilo trčeći, jastuče hrskavice sprečava frikciju, odnosno trenje kako se kost kuka pomera u svom ležištu.

Saveti stručnjaka
Autor:
UZROCI BOLA U KUKOVIMA: Ove simptome NE SMETE da ignorišete!
Foto: Profimedia

Uprkos svojoj dugovečnosti, zglob kuka nije neuništiv. Sa godinama i čestom upotrebom, hrskavica se smanjuje ili postaje oštećena. Mišići i tetive kuka mogu biti previše upotrebljivani, te kosti kuka mogu pući tokom pada ili druge povrede.

Međutim, pored ovog bola, bol u kuku mogu izazvati i brojni drugi problemi. Tačno mesto bola može dati brojne korisne podatke i uvid u vezi sa potencijalnim uzrokom. Neke vrste bola su privremene, dok su druge dugotrajnije ili hronične. Neki od uzroka bola ukukovima, uključuju i burzitis, zapaljenski i nezapaljenski artritis, istegnuće mišića, hematom i druge.

Simptomi koji se povezuju sa bolom u kukovima zavise od uzroka, a oni uključuju: šepanje, bol u zglobovima i preponama, gubitak mogućnosti pokretanja kuka, toplotu, oticanje kuka, mekoću kuka, kao i poteškoće pri spavanju na kuku.

Ukoliko imate neke od ovih simptoma, preporučuje se da posetite svog doktora i utvrdite šta je tačan uzrok bola i da zaključite iz prethodne istorije bolesti i pregleda da li je neko prethodno oboljenje ili problem, moglo dovesti do javljanja ovakvog bola.

Fizički pregled koji uključuje unutrašnje i spoljašnje uvrtanje kuka može da pokaže koje su to pozicije koje izazivaju bol. Mekoća kuka može se izazvati previše zapaljenim regijama, dok se išijas može utvrditi uz pomoć podizanja zategnute noge.

Takođe, vaš lekar može i da koristi i rendgenske snimke i snimanje CT skenerom kako bi se utvrdili konkretni uzroci bola u kuku. Tako se otkriva, između ostalog, i osteoartritis.

Treba posebno naglasiti da bol u kuku ne mora biti direktno vezan za kuk, već se može osetiti i u butini, unutrašnjem delu zgloba kuka, preponama, spoljnjem delu zgloba kuka, zadnjici. Odatle se tek bol prenosi na kuk i stvara dodatne probleme. Nemojte se čuditi ukoliko bol postaje sve jači sa pojačanom aktivnošću, naoročito ako je uzrok bola artritis. Zajedno sa bolom, moguće je da ćete imati znatno smanjeniji opseg pokreta, a neki ljudi čak i počinju da šepaju zbog nemogućnosti podnošenja pritiska.

Lečenje bola u kuku

Postoje razni načini i metode lečenja ovih bolova i zavise samo od preciznog uzroka nastanka bola. Mogu da uključuju odmor, držanje leda na neprijatnom mestu, zabranu podizanja i nošenja teških stvari, antizapaljenske lekove.

Za lokalno zapaljenje se ponekad daju injekcije kortizona, ali one su kratkoročno rešenje, dok postoji i opcija korišćenja antibiotika, ukoliko postoji i infekcija. Frakture ponekad zahtevaju i hirurške zahvate, koje nekada podrazumevaju i potpunu zamenu zgloba.

Lečenju bola u kuku rešavaju svi od lekara opšte prakse, internista, ortopedskih hiruga, preko reumatologa do specijalista za sportsku medicinu.

Načini da kod kuće rešite problem bola u zglobu kuka jesu odmor, hladne obloge, nenošenje teških stvari, što smo već i pominjali, ali i korišćenje antizapaljenskih lekova. Naravno, pre nego što se odlučite za bilo koji vid tretiranja bola u kuku kod kuće, potrebno je prevashodno da se konsultujete sa stručnjakom, odnosno svojim doktorom.

Situacije kada bi trebalo automatski da pozovete svog lekara jesu kada vidite da se bol ne umiruje ni nakon nekoliko dana nakon što ste preuzeli prve mere umirenja, ako primetite oticanje, crvenilo ili jaku toplotu oko zgloba. Posebno obratite pažnju na to da li osećate bol kada odmarate ili tokom noći, jer je to znak da je bol uznapredovao.

Rešenje ovog problema može biti jednostavno, ali može i potrajati i stvoriti brojne komplikacije, u zavisnosti od težine bola i problema koji se javio.

Ova vrsta bola se može sprečiti izbegavanjem povreda zgloba kuka, što uključuje i sportske povrede koje su veoma česte. One se mogu preduprediti zagrevanjem pre bilo kakve fizičke aktivnosti, ali to nije uvek rešenje, jer povrede mogu biti nepredvidive.

Ma šta radili, budite umereni u svojim aktivnostima i vodite računa o pokretljivosti zgloba, kao i njegovom pravilnom zagrevanju.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs