Obavezno pročitajte

Deluju kao manje rizične, ali ove navike su opasnije od pušenja: Nedostatak sna vas može ubiti!

Nikotin i pušački dim utiču pogubno po ljudsko zdravlje, a postoje još neke navike za koje smo sasvim neopravdano mislili da su manje štetne.

Saveti stručnjaka
09:54h Autor:
Deluju kao manje rizične, ali ove navike su opasnije od pušenja: Nedostatak sna vas može ubiti!
Foto: Shutterstock

Pored pušenja, postoji još mnogo opasnih navika, mnogo rizičnih ponašanja koja su pogubna koliko i uživanje u duvanskom dimu. O njima se mnogo manje govori nego o štetnosti pušenja.

Evo šta vam još može "doći glave":

Usamljenost

Nova istraživanja pokazuju da je društvena izolacija jednako štetna po zdravlje, kao i pušenje ili brza hrana na primer. Društvene mreže i sve ređe viđanje "uživo" s prijateljima doveli su do toga da usamljenost poprimi razmere epidemije. A efekat usamljenosti na skraćenje životnog veka jednak je onom koji izaziva 15 popušenih cigareta dnevno, kaže dr Džulijen Holt Lunstad sa Brigam univerziteta.

Dugotrajno sedenje

"Sedelački" način života povećava rizik od različitih tipova kancera, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2014. godine, prenosi britanski "Indipendent".

Svaka dodatna dva sata sedenja u toku dana povećavaju rizik od raka debelog creva, endometrijuma, raka pluća, i to bez obzira na to da li osoba tokom dana vežba. Čak i uz redovno vežbanje, sedenje duže od osam sati u toku dana povećava rizik od različitih oboljenja.

Nedovoljno sna

Od različitih vrsta poremećaja sna pate milioni ljudi širom sveta. Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije upozorili su još 2015. godine da hronična neispavanost podiže rizik od moždanog udara i infarkta u istoj meri kao i svakodnevno pušenje.

Solarijum

Iako nam solarijum deluje kao "sunčanje u kontrolisanim uslovima", to je daleko od istine. Stručnjaci su još 2014. godine dokazali da preterano korišćenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana

Prerađena hrana sa visokim udelom dodatih šećera i zasićenih masnih kiselina utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti koliko i pušenje.

Studija iz 2016. pokazala je da rizik od smrti povezan sa lošom i nekvalitetnom ishranom nadilazi one od alkohola, droge, seksa bez zaštite i duvana zajedno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs