nije prejedanje

Možete da gladujete i vežbate do sutra: Zbog ovoga nikad nećete imati ravan stomak!

Ponekad su razlozi zbog kojih ne možete skinuti salo sa stomaka mnogo komplikovaniji nego što se to čini na prvi pogled. Čak i kada vežbate i pazite na ishranu postoje faktori koji će to otežati

Saveti stručnjaka
09:57h Autor:
Možete da gladujete i vežbate do sutra: Zbog ovoga nikad nećete imati ravan stomak!
Stomak, Foto: Shutterstock

Postoji čak deset dobrih razloga zašto se neki ljudi nikako ne mogu rešiti "šlaufa" oko struka, a ne radi se o prejedanju i neaktivnosti.

Učiteljica joge Libi Limon i fitness stručnjaki Lusi Miler objasnile su o čemu se radi i kako jednom zauvek stanjiti struk bez obzira o kom uzroku nagomilavanja masnih naslaga se radi.

Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!

Ovo mogu biti krivci:

1. Stres

foto: Profimedia

Jedan od većih uzroka gomilanja masnih naslaga je upravo stresan život i svakako bi bilo dobro pokušati se opustiti koliko god je to moguće.

- Kortizol, hormon stresa, ima veliku ulogu u taloženju masnoća na trbuhu.

Stres može nastati iz brojnih razloga, kao što su emocionalna iscrpljenost, konflikti na poslu, problematične ljubavne veze itd. Rešavajte se stresa jogom - objašnjava Libi Limon.

Dodaje da je kod stresa dobro praktikovati meditaciju, i to svaki dan. Joga pomaže u izbacivanju stresa, zaustavlja negativne misli i puni čoveka pozitivnom energijom.

Dok gledate TV, zadnjica i stomak se zatežu: Uradite ovo još danas, isplatiće vam se!

2. Šećer

foto: Shutterstock

I on je veliki neprijatelj tankog struka.

- Ishrana sa visokim udelom šećera može prouzrokovati stvaranje tvrdokorne masnoće na stomaku, koju je teže skinuti, a ona nastaje čak i ako pazite na kalorije i ne jedete previše - kaže Libi.

Lusi dodaje da je dobro smanjiti šećere u ishrani, ali i zasićene masti kao i rafinirane bele namirnice kao što su hleb, testenina, pirinač i krompir jer povećavaju nivo šećera u krvi.

- Jedite nemasno meso, povrće kao i mononezasićene i polinezasićene masti, poput onih koje nalazimo u orašastim plodovima i avokadu - savetuje Lusi.

Hrana koju nikad ne treba jesti na prazan stomak: Izbegnite nadimanje, bolove i gojenje!

3. Nedostatak sna

foto: Shutterstock

I nedostatak sna može negativno uticati na nivo kortizola u telu. Svakako je važno rešiti uzrok nesanice i pronaći načine kako se opustiti pre odlaska na spavanje.

4. Rođenje deteta

Važno je nakon rođenja deteta ne stvarati sebi pritisak da trebate izgledati kao pre. S tim se ne treba žuriti, ističu Limon i Miler.

- Ako ste nova mama, katkad je teško skinuti višak sa stomaka. Hormonima treba vremena da se smire kao i mišićima na stomaku da se vrate na mesto.

Važno je usmeriti pažnju na ono što ste upravo postigli - doneli na svet živo biće, svoje dete. To je mnogo važnije od toga kako u tom trenutku izgledate.

Oslobodite se nadutosti i viška vode: Vratite svoj stomak u normalu!

5. Preterano vežbanje

Koliko god to čudno zvučalo, i preterivanje sa vežbanjem može rezultirati gomilanjem sala na stomaku.

- Fizički napori kao što su preterano vežbanje ili vežbe izdržljivosti, mogu poremetiti ravnotežu kortizola. Umesto napornih kardio-vežbi izaberite HIIT trening - objašnjava Libi.

Reč je o treningu High Intensity Interval Training ili intervalnom treningu visokog intenziteta. Ovaj trening ubrzava metabolizam i dokazano je učinkovitiji u skidanju masnih naslaga od treninga nižeg intenziteta.

6. Nadutost

foto: Shutterstock

Ako nadut stomak dolazi sa grčevima, probavnim smetnjama i vetrovima, tada vam verovatno creva loše rade zbog određenih namirnica i moguće je da ste intolerantni na nešto. Važno je prepoznati uzrok, odnosno shvatiti koja hrana napuhava, i svesti njen unos na minimum. Ponekad i kombinacije određene hrane stvaraju problem.

- Izbegavajte jesti voće nakon obroka, jer ono može uzrokovati fermentiranje hrane u želucu što vodi stvaranju plinova - kaže Lusi.

Struk za ponos: 3 vežbe koje brzinski ravnaju stomak!

7. Trbušnjaci ne moraju pomoći

Klasični trbušnjaci odavno su na glasu kao najbolji za rešavanje problema naslaga na trbuhu, ali ako se ne rade kako treba, mogu samo oštetiti leđa.

Samo trbušnjaci neće pomoći otapanju sala na trbuhu. Treba vam kombinacija nekoliko vežbi koje će podstaći rad više mišića u telu. Na primer, kao u ovom videu:

8. Nedostatak mišića

Iako mnoge žene zaziru od bildovanja u teretani, treba biti svestan toga da - što više mišićne mase u telu imate, više kalorija trošite, čak i kada ne radite ništa. To je odlično za otapanje viška masnoća na trbuhu, kao i za celo telo.

9. Strah od masnoća

Nutricionisti žele istaknuti činjenicu da je strah od masne hrane ponekad nerealan i kako su se od 70-ih godina i popularizacije jedenja manje masne ili nemasne hrane, naši strukovi proširili.

- Jeste li se ikada zapitali čime su zamenjene masnoće u hrani?

Odgovor: hrpom sintetičkih, neprehrambenih hemikalija koje pogađaju naš metabolizam i probavu. Šta više, većina proizvoda sa niskim postotkom masnoća ili bez masnoća, sadrži mnogo šećera ili zaslađivača kako bi se nadomestio nedostatak ukusa - objašnjavaju lična trenerka i nutricionistkinja Keris Marden kao i stručnjak za fitnes i zdravlje Met Vitmor.

Kažu da masnoće, ali one zdrave, mogu imati veliku ulogu u mršavljenju, kao što su, na primer, masnoće iz kokosovog ulja ili avokada. Dobro je u obroke dodati i malo maslinovog ulja ili maslaca, napominje ovaj dvojac.

Zdrave masnoće pomažu da se uspori oslobađanje hranjivih tvari u krvotok, a to pomaže u regulisanju apetita i održava nivo energije u telu skladnom.

Jede se samo tri dana, bukvalno čini čudo: Zbog nje manekenke imaju savšren stomak! (RECEPT)

10. Nešto ozbiljnije

Ukoliko ne uspevate izgubiti na težini iako redovno i pravilno trenirate i pazite šta jedete, niste razvili nikakvu intoleranciju na hranu, ne bi bilo loše da posetite lekara.

Poremećaj u radu hormona može uticati na raspodelu masnoća, pa se iza svega može skrivati i problem sa štitnom žlezdom, otkriva Daily Mail.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs