Pokušajte

Za brzo pražnjenje creva: 6 tehnika koje sigurno deluju!

Ako muku mučite sa redovnom probavom, pokušajte jedan od ovih saveta koji su pomogli mnogim ljudima
Saveti stručnjaka
21:02h Autor:
Za brzo pražnjenje creva: 6 tehnika koje sigurno deluju!
Foto: Thinkstock

Osećate pritisak u crevima i poriv za velikom nuždom, ali ništa se ne događa, a vi uskoro morate izaći iz kuće ili s posla? Ne brinite, donosimo vam savete uz pomoć kojih ćete brzinski pokrenuti probavu:

1. Popijte toplu tečnost. Kafa, čaj ili čaša tople vode – bilo koja topla tečnost pomaže u toj situaciji zato što u crevima deluje kao vazodilator tj. proširuje krvne sudove, poboljšava protok krvi i tako pokreće probavni sistem.

2. Pokrenite se. Nipošto nemojte sedeti i nervozno razmišljati o tome kako ne možete obaviti veliku nuždu. Obavite nešto u svom domu, napravite nekoliko dinamičnih rastezanja, malo hodajte po stepenicama ako ih imate u blizini i jednostavno se krećite jer će fizička aktivnost takođe pokrenuti rad creva.

3. Probudite se ranije. Ako želite da "naterate" probavni sistem na veliku nuždu, definitivno ustanite ranije kako biste uspostavili rutinu u koju će biti uključen i odlazak na WC. Nemojte zaboraviti da telu treba vremena da probavi hranu i podstakne njeno izbacivanje.

Džem za brzo čišćenje creva: Doktori ga preporučuju umesto lekova! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Masirajte perineum. Nučnici sa univerziteta u Los Anđelesu ustanovili su da lagani pritisak na perineum (skupina mišića koja obuhvaća područje oko vaginalnog i analnog otvora te "drži" stomak) može omekšati stolicu. Stoga možete pokušati pokrenuti probavu s laganom masažom tog dela tela u slučajevima težeg zatvora kada ni jedan od ranije navedenih saveta ne pomaže.

5. Jedite hranu s puno vlakana. U ishranu na svakodnevnoj bazi uvedite namirnice bogate vlaknima jer one znatno poboljšavaju probavu. Celovite žitarice, orašasti plodovi i mekinje mogu biti idealan izbor za jutro. U ručak ubacite brokule, tikvice, zeleno lisnato povrće i mahune, a za desert jedite jabuke i kruške s korom jer se u njoj nalazi najveći udeo vlakana.

6. Joga poza Ardha-Matsyendrasana (okretanje kičme u sedećem položaju). Prvo kleknite i zatim se lagano spustite tj. sednite na pod s desne strane stopala. Zatim levu nogu i levo stopalo postavite s spoljne strane desnog kolena, a desnom rukom dodirnite levo koleno. Ovaj položaj stimuliše kompletan probavni sistem i pomaže crevima da se pokrenu.

Umesto laksativa: Popijte ovaj napitak uveče, a ujutru sasvim izbacite otrove! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs