Virusi i dalje haraju

GRIP U FEBRUARU I KAKO GA LEČITI: Saveti zlata vredni ukoliko se lečite sami kod kuće

Zarazni ste najmanje 24 sata pre nego što se ustanovi bolest, ali i sedam dana od dana obolevanja

Saveti stručnjaka
Autor:
GRIP U FEBRUARU I KAKO GA LEČITI: Saveti zlata vredni ukoliko se lečite sami kod kuće
Foto: Shutterstock

Februar je u toku, napolju je prolećno vreme koje mnogima prija jer nema zime, ali prija i virusima, koji ne posustaju. Iako ste pojačali unos voća i čaja, a niste primili vakcinu protiv gripa, pripazite se.

Jer sve boljke koje imate u zdravstvenom kartonu on će pojačati. Kako zaražena osoba inficira u proseku 12 drugih, ne gine vam krevet.

Ali ne očajavajte unapred jer vam donosimo savete pomoću kojih ćete iz februarske bitke sa ovom bolesti izaći kao pobednik. Virus gripa zadržava se u vazduhu oko jedan sat.

Dakle, možete ući i u praznu, zatvorenu prostoriju i da vas odnekud zaskoči samo jedna kapljica sline od kijanja ili šmrcanja zaražene osobe koja je tu pre vas boravila (čekaonice, vozila gradskog saobraćaja, posao, supermarketi...). Naši stari su govorili da će da vas drma, lečili ga ili ne, bar sedam dana. Ali i on se osavremenio pa danas zna da pokrene ozbiljne komplikacije.

Sam svoj lekar

Ako nema komplikacija, grip možete da lečite i sami i ako visoka temperatura traje najviše do četiri dana, ne treba da idete kod doktora. Idite ako primećujete poremećaj svesti, imate kratak dah, ne dišete pravilno, jako kašljete i osećate pritisak u grudima, ako trčite non-stop u ve-ce da mokrite i ako i dalje gorite.

bolest, preh;ada, Grip
foto: Shutterstock

Ovoga se pridržavajte

Visoka temperatura dovodi do dehidratacije organizma. Zato pijte mnogo tople tečnosti, čajeva i domaće supice. Gutljaj po gutljaj ako vam je muka. Ne izigravajte heroja, krevet je u ovakvim situacijama zakon. Ne samo što će vam se mišići i kosti odmoriti, tako ćete sprečiti i širenje zaraze. Visoku temperaturu možete da snižavate i tuširanjem mlakom vodom. Ako ne možete da ustanete, svakako popijte lekove koji za to služe (analgetici i antipiretici), ali tek ako skala na toplomeru preskoči brojku 38. U početku je svakome muka. Čim nagon za povraćanjem malo mine, trudite se da jedete (unosite što više voća i povrća), tako ćete vratiti snagu. I ne zaboravite - vitamin C iz limuna gubi sva svojstva ako se stavi u vreo čaj! Ne pijte ga vrelog, da još više ne oštetite grlo.

grop, prehlada, bolest
foto: Shutterstock

Pazite da ne zarazite druge

Ponovićemo po ko zna koji put da antibiotici ne mogu da pomognu u borbi protiv gripa. Oni ubijaju dobre bakterije, koje pomažu da bolest prođe, i samo mogu da pogoršaju ionako narušeno opšte stanje bolesnika. Mit je i da je grip pobegao od vas čim osetite da vam je malo bolje. Čuvajte ukućane, prijatelje i kolege: zarazni ste 24 sata pre nego što se uopšte ustanovi bolest, ali i sedam dana od dana obolevanja.

luk i med, preparat za imunitet
foto: Shutterstock

Kažu da ovo pomaže

1. Čaj od korena belog sleza, kamilice, lavande, đumbira, matičnjaka, nane i lipe

2. Mala kašika meda i dve kašičice cimeta u čaši mlake vode dva puta dnevno

3. Mešavina 2 dl toplog mleka, male kašike meda i rena - jednom dnevno

4. Sirup od luka i meda dva puta na dan (šest glavica crnog luka i pola šoljice meda kuvati na laganoj vatri dva sata)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs