Jako zdrava namirnica

KAKO NAJBOLJE DA KORISTITE MED: Za glavobolju, za nesanicu, za bolove u stomaku

Mnogo je razloga zbog kojih bi svi trebalo da ga imaju u kući

Saveti stručnjaka
Autor:
KAKO NAJBOLJE DA KORISTITE MED: Za glavobolju, za nesanicu, za bolove u stomaku
Foto: Shutterstock

Već hiljadama godina med je poznat kao prirodni lek za mnoge boljke. Pored toga što je ukusan za jelo, on se preporučuje i u medicinske svrhe i mnogo doprinosi poboljšanju zdravlja. On je hrana koju je veoma lako svariti.

* Med je zdrava zamena za šećer u pićima i hrani. Kad se doda mleku, mnogo mu poboljšava ukus, a ojačava i imunitet organizma.

med i voda, med, medena voda
foto: Shuterstock

* Preporučuje se i osobama kojima je potrebna dijeta. Čaša tople vode u koju se dodaju med i limun zdrav je način da započnete dan. Ovakav napitak smanjuje masti bez utroška energije. Naprotiv, med daje energiju jer njegovi prirodni šećeri smanjuju zamor tokom vežbanja.

* Med ima antibakterijska svojstva i poboljšava funkciju digestivnog sistema. * Nekoliko kapi soka od đumbira i supena kašika meda uspešno će ublažiti upalu grla.

* Preporučuje se da pre spavanja popijete šolju čaja od kamilice s kašikom meda jer će vas to smiriti i imaćete zdrav san.

med
foto: Shutterstock

* Za popravljanje krvne slike izgnječite zrelu bananu i pomešajte je s jednom kašikom meda. To konzumirajte dva puta tokom dana.

* U pola čaše tople vode dodajte jednu kašičicu meda i to popijte, odlično je za glavobolju i migrenu. Ako potraju, za 20 minuta ponovite proces.

* Svakodnevno konzumiranje čistog meda umesto šećera oslobađa holesterol iz tela. To je odlična pomoć za starije osobe, posebno one koje pate od dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog pritiska.

* Ako imate proliv, promešajte dve kašike meda u hladnoj vodi, a ako je stolica tvrda u toploj - i popijte.

* Protiv bolova u stomaku odmah nakon jutarnjeg buđenja popijte jednu kašiku meda, sok iz pola limuna i čašu što toplije vode.

Važna napomena: Med sadrži određene bakterije koje mogu biti opasne za odojčad, pa ga ne smete davati deci mlađoj od godinu dana!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs