Sve češća pojava kod mladih žena

MENOPAUZA PRE 40: Simptomi i moguće komplikacije - sve informacije na jednom mestu

Ne postoji terapija koja može sprečiti prevremenu menopauzu, ali se simptomi mogu ublažiti

Saveti stručnjaka
Autor:
MENOPAUZA PRE 40: Simptomi i moguće komplikacije - sve informacije na jednom mestu
Foto: Shutterstock

U poslednje vreme vas usred noći sve češće bude naleti vrućine i nekontrolisano znojenje? Primetili ste i da vam je menstrualni ciklus postao neuredan. A imate manje od 40 godina?

menopauza, vrucina, znojenje
foto: Shutterstock

Ako poslednjih meseci niste bili pod nekim velikim stresom, možda je došlo vreme da se suočite s činjenicom da vam je biološki sat pripremio pomalo neprijatno iznenađenje u vidu prevremenog klimaksa. Ne očajavajte, nije ništa strašno jer se danas to uspešno reguliše raznim terapijskim metodama. Pravi uzrok rane menopauze nije poznat, ali je sve veći procenat onih žena koje u "najboljim godinama" ostaju bez menstruacije. Dok su neke od njih lošom ishranom i pušenjem i same doprinele da je prerano dožive, drugima je to nasledno. Jer čak deset odsto žena čije su majke ušle u prevremeni klimaks dožive istu sudbinu.

Menopauza
foto: Shutterstock

Rani klimaks može da nastane i posle odstranjivanja jajnika

Nasledni faktor

Početak klimaksa uglavnom je određen genima. Ćerke mogu, ukoliko žive u sličnim uslovima kao njihove majke, da računaju da će u menopauzu ući kad i one. A ako žena izgubi menstruaciju pre četrdesete godine, to se u medicini smatra da je ušla u prevremeni klimaks. Postoje određena zdravstvena stanja koja mogu da upute na to da žena ulazi u klimakterijum. Jedan od njih je takozvani autoimuni poremećaj, kad se telo bori samo protiv sebe, odnosno u organizmu žene postoje antitela protiv tkiva jajnika, materice ili nekog od hormona jajnika. Pored ove bolesti, ranu menopauzu može da izazove i nasledni nedostatak nekih gena.

Drugi uzroci

Osim urođenih bolesti, prevremena menopauza može da nastane i posle operacije jajnika, ali i drugih hirurških intervencija. To je i jedan od najčešćih uzroka. Žene kojima su izvađeni jajnici mnogo burnije doživljavaju simptome klimakterijuma od onih kojima se funkcija ovih organa prirodno gasi. U ranu menopauzu mogu da uđu i one koje su lečene citostaticima i zračenjem. Međutim, iako je ovo oštećenje kod mnogih žena trajno, postoje i slučajevi da se posle više meseci funkcija jajnika ponovo uspostavi.

Slabije pamćenje i čest plač

Tegobe koje prate rani klimaks uglavnom su iste kao i kod menopauze u pedesetim godinama života, a valunzi ili napadi vrućine su najtipičniji. Tu je i nesanica, osećaj lupanja srca i neodređene tegobe u grudima. Ono što ženama posebno smeta jeste objektivno slabljenje pamćenja, nezainteresovanost, anksioznost, depresija i ničim neizazvan plač. Prisutni su i fizički umor i glavobolja, smanjenje seksualne želje i proširenje vena.

menopauza, vrucina, znojenje
foto: Shutterstock

Obavezna poseta doktora

Pre svega se javite svom lekaru da bi vas uputio na ispitivanja i analize krvi i hormona, a onda i ginekologu i endokrinologu, koji će utvrditi tačnu dijagnozu i eventualno isključiti mogućnost problema sa štitnom žlezdom. Ponekad mladim ženama menstruacija izostane iz nekih drugih zdravstvenih razloga, pa posumnjaju na menopauzu, ili se to desi zbog disbalansa hormona. Zato je veoma važno otići kod doktora da biste bili sigurni o čemu je reč. Hormonska terapija za zdrave žene je dostupna u različitim oblicima (pilule, flasteri, transdermalni sprejovi, gelovi i kreme) i ona je najefikasniji način za kontrolu simptoma poput valunga. Ali pošto je estrogenska terapija povezana sa određenim zdravstvenim rizicima, savetuje se kontrolisana upotreba manjih doza u kraćem periodu - a nju treba da vam prepiše isključivo lekar!

menopauza, vrucina, znojenje
foto: Shutterstock

SIMPTOMI RANE MENOPAUZE

Uglavnom su slični onima koje imaju žene koje prolaze kroz menopauzu u kasnijim godinama:

  • valunzi
  • pojačano znojenje
  • neredovne menstruacije
  • česte promene raspoloženja
  • nesanica
  • blaži oblici depresije
  • vaginalna suvoća
  • inkontinencija urina
  • suva koža usta
  • suvoća očiju
  • smanjena seksualna želja
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs