Boli kao đavo

SVAKI DAN DOBRO PREGLEDAJTE TABANE: Leto je idealno da počne da vas muči OVA muka, učiniće da HODATE KAO PO JAJIMA

Virusne bradavice se obično smeste tamo gde je najjači pritisak, na petu ili prednji deo tabana. Utiskuju se u stopalo kao trn. To boli kao đavo, a da ne biste zaradili još i dodatne probleme, ovo treba da uradite...

Saveti stručnjaka
Autor:
SVAKI DAN DOBRO PREGLEDAJTE TABANE: Leto je idealno da počne da vas muči OVA muka, učiniće da HODATE KAO PO JAJIMA
Kako nastaje kurje oko?, Foto: Shutterstock

Svako može da ih zaradi na tabanima. Ipak, ove infektivne promene se najčešće dijagnostikuju kod osoba sa oslabljenim imunitetom, dijabetičara, onih koji imaju slabu cirkulacijom, obolelih od dijabetesa, a tokom leta kod osoba koje hodaju bose po vlažnim površinama - oko bazena, javnih tuševa, u teretani, svlačionici...

Posebno su ugroženi oni koji su i pre imali virusne bradavice.

Nije ih lako prepoznati jer ne izgledaju kao obične bradavice, ali izazivaju bolove i poteškoće pri hodu. Zato mnogi koji ih imaju greše, prvo posumnjaju na žulj ili kurije oko, pa se leče na pogrešan način.

Evo kako ćete da znate da li su u pitanju virusne bradavice, koje mogu da se jave pojedinačno ili da se grupišu u obliku mozaika.

OVAKO NASTAJU

Da bi se razvila bradavica na stopalu, morate da budete u kontaktu sa virusom, ali i da on ima obezbeđeno mesto ulaska u kožu.

Stopala
foto: Shutterstock

10 % osoba svih uzrasta pati od ovog problema

To su najčešće pukotine koje su posledica suve kože, neke male posekotine ili ogrebotine koje niste primetili i tretirali na vreme.

Ako volite dugo da se kupate u bazenu, moru ili reci, vlažna, omekšana, oštećena koža takođe olakšava put nastanku bradavica.

IZGLED I SIMPTOMI

Telo pritiska stopala kad hodate, pa plantarne bradavice (verrucae plantares) – kako ih stručno zovu dernatolozi - rastu ka unutra, spljoštene su.

Najčešće su neravne, tvrde, kružnog oblika i izazivaju bol i nepravilan hod.

Stopala
foto: Shutterstock

LEČENJE JE NEOPHODNO

Promene su često okružene žuljem, a u pojedinim slučajevima mogu da se nalaze i ispod njega!

Ako ne odete odmah kod eksperta, već sami pokušavate da eliminišete žulj, nakon skidanja gornjih slojeva možete da primetite crne tačkice ili tamne igličaste promene koje predstavljaju kapilarne krvne ugruške virusne bradavice.

Crvene tačkice mogu lako da prokrvare na dodir.

Stopalo, Stopala, Prsti, Noge
foto: Profimedia

Ovo, naravno, ne bi trebalo kod kuće da radite, već da se obratite stručnjacima. Ako se ne lečite na pravilan način, vremenom će vam biti ugrožen hod, ali i stajanje, a bol će se širiti u kolena, kukove i donji deo leđa.

KAKO DOKTOR MOŽE DA POMOGNE

Virusne bradavice se na ovom delu tela brzo šire. Iako se relativno lako leče, iskustvo pokazuje da mogu opet da se pojave.

Piling ugroženog mesta na tabanu salicilnom ili mlečnom kiselinom u ambulantnim uslovima može da pomogne. Lekar će, u zavisnosti od mesta i veličine problema, odlučiti da li je bolje rešenje da se opredeli za tretman zamrzavanjem (azot u tečnom stanju), ili da ga obavi zajedno sa pilingom.

žena, dermatolog, lekar
foto: Shuterstock

Ako se radi zamrzavanje, stvoriće se mehur ili žulj ispod i oko bradavice, a ovo mrtvo tkivo biće uklonjeno za dve nedelje.

Tretman se u pojedinim slučajevima mora ponoviti, dok uporna bradavica ne nestane.

Mogući su i tretmani radiotalasima, laserom. Pomaže i podizanje imuniteta, a preporučuje se i vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV).

hpv vakcina
foto: Shutterstock

OVAKO MOŽETE DA IH IZBEGNETE

- Održavajte stopala čistim i suvim

- Obuvajte sandale/papuče na mestima gde je veći rizik izlaganja virusima

- Obuću i čarate menjajte svaki dan

- Obavezno perite ruke nakon dodirivanja stopala.

Sandale
foto: Shutterstock

AKO SU SE POJAVILE, OVO NE SMETE DA RADITE

- Izbegavajte svaki direktan kontakt s bradavicama ako niste pravilno zaštićeni

- Ne secite makazama virusne bradavice i ne čupajte ih.

- Ne smete da koristite isti peškir za deo gde je promena nastala i za ostali deo zdravog tabana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs