NEFROLOG DR NADA DIMKOVIĆ: "3 analize odmah pokažu u kakvom stanju su vaši bubrezi, dok ih OVI lekovi uništavaju"

Šta je to što najviše šteti bubrezima? Da li je zdravo piti do 3 litra vode dnevno? Kako prepoznati probleme sa bubrezima govori dr Nada Dimković, nefrolog

Saveti stručnjaka
11:00h Autor:
NEFROLOG DR NADA DIMKOVIĆ: "3 analize odmah pokažu u kakvom stanju su vaši bubrezi, dok ih OVI lekovi uništavaju"
Nada Dimković, Foto: Printscreen/youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Sve nedoumice o bolesti bubrega rešila je dr Nada Dimković, nefrolog - specijalista za bubrege, gostujući na RTS Ordinaciji.

Bubrezi su među najvažnijim oprganima u telu, a kako prepoznati oštećenje i alarmantne znake govori nam dr Nada Dimković:

1. Svakodnevno bi trebalo da unosite dovoljne količine vode

"Treba da se prate potrebe organizma. Nigde nisam našla podatak u literaturi koliko litara vode treba da se pije tokom dana. Svuda vidim mlade ljude koji sa sobom nose flašice vode i ispijaju je. Ti ljudi ispijaju po 3 litra vode, ali nema potrebe za toliko vode. Od te silne vode sabirni sistem bubrega zna da bude proširen. Ne vidim čemu to služi.

Osim kada ste bolesni ili kada pijete neke jake lekove, onda morate bubregu da pomognete da izbaci to i tada je dozvoljno "nalivanje" vodom."

2. Barem jednom godišnje treba dati mokraću na analizu

"Iz mokraće možemo dosta toga da saznamo: hroničnu bolest, akutnu bolest i td. Prvo pogledamo da li neko u mokraći ima belančevine i to je ozbiljan simptom.

Danas će doktor poslati pacijenta kod nefrologa zato što ima otoke, pri tome nije pogledao da li ima belančevina.

Ne bi trebalo ništa da ima u mokraći, a ako ima onda tražimo dalje....Ako se sluz vidi sa leukocitima onda može da se uzme u obzir neka upala...

Veoma je bitno da boja nije crvenkasta ili da mokraća nije mutna i da nema neki uobičajni miris.

Kada mokraća peni to je znak da možda ima belančevina u njoj pa treba da se proveri. Važan je i osećaj pri mokrenju: peckanje, bol, napetost u predelu bešike, nepotpuno pražnjenje i td.

Bubrezi
foto: Shutterstock

Ako hoćete da proverite stanje bubrega jednom godišnje uradite analizu:

1. Mokraće

2. Krvi - krvna slika (urea i kreatinin)

3. Da se izmeri krvni pritisak

Ti pregledi otkriju jako puto: dijabetes, hipertenziju i druge bolesti.

Simptomi bolesti bubrega su tih i retki, ako se i pojave neki zražajni simptomi poput anemije, mučnine, malaksalost, hipertenzija - to je obično znak da su bubrezi pred otkazom.

One stare priče da podočnjaci ukazuju na bolest bubrega treba proveriti tako što analizirate mokraću i ako nemate belančevine u mokraći - mirni ste."

3. Ukoliko vam se više puta dogodilo da imate kamen u bubregu - potražite uzrok

"To su metabolički poremećaji koji pogoduju stvaranje kamena: kao na primer poremećaj štitne žlezde. Danas se dosta koristi primena vitamina D i tu treba biti oprezan. Ishrana dosta utiče. Oni koji su zdravi mogu da jedu i piju sve, a genetika određuje dosta toga.

Kamen ukoliko pravi probleme zahteva hitno rešavanje. Ako kamen pravi zastoj oticanja mokraće, to uništava bubreg. Kamen je često i uzrok pojave čestih infekcija. "

4. Oni koji imaju hipertenziju ili dijabetes moraju hitno da kontrolišu bubrege

"Svaka osoba koja ima hipertenziju mora da zna da može dobiti bubrežno oštećenje, dijabetes, oni koji u porodici imaju bolesti bubrega, bolesnici koji su veoma gojazni... Starija populacija je ugrožena isto i treba redovno kontorilisati jednom godišnje rad bubrega.

5. Neki lekovi mogu da dovedu do prestanka rada bubrega

"Naši domovi zdravlja imaju restrikciju u antibioticima, pogotovo skupljim, tamo se nalaze jeftiniji aminoglikoziodni antibiotici koji se lakše propisuju i daju ljudima, starijim ljudima. To su veoma dobri antibiotici ali imaju ozbiljno neželjeno dejstvo: loše deluju na bubrege i na sluh i ukoliko se daju u dužem periodu od 5 dana ili u većoj dozi, može ozbiljno da oštete bubrezi.

Treba biti oprezan sa lekovima, jer nema leka kojeg bubreg voli. Da ne pričam o analgeticima koji kada se uzimaju više godina mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega.

Kada neko mora da pije taj lek, ali kada je glava u pitanju, onda se svesno pije određeni lek na uštrb bubregu."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs