najpodmukliji kancer

OVO JE NAJČEŠĆI SIMPTOM RAKA BEŠIKE KOJI NE TREBA IGNORISATI: Dr Gorana otkriva važnu stvar koja može sačuvati ŽIVOT

Rak mokraćne bešike je jedan od najizazovnijih i najteži za dijagnostiku i terapiju, zato ne zanemarujte "sitne" tegobe i obavezno ih prijavite lekaru

Saveti stručnjaka
Autor:
OVO JE NAJČEŠĆI SIMPTOM RAKA BEŠIKE KOJI NE TREBA IGNORISATI: Dr Gorana otkriva važnu stvar koja može sačuvati ŽIVOT
Kako nastaje rak bešike i kako ga sprečiti, Foto: Privatna Arhiva

Krv u urinu je najčešći simptom da s urogenitalnim traktom nešto nije u redu. Prepoznaje se jasnocrvena boja mokraće, a može da bude i tamna, kao "koka-kola". To je znak da hitno treba da se javite lekaru koji će utvrditi uzrok i preduzeti lečenje.

Međutim, krv nije uvek vidljiva golim okom i može se uočiti samo na laboratorijskom pregledu urina, upozorava čitaoce Stila dr Gorana Matovina Brko, specijalista interne medicine, onkolog u Institutu za onkologiju Vojvodine

Zato su redovne analize obavezne, posebno ako često ili bolno mokrite, ponavljaju se urinarne infekcije, osećate bol u donjem delu leđa ili stomaka. Stanje može da se sanira, ali i da ukaže da se radi o raku mokraćne bešike, s kojim u Srbiji bitku godišnje izgubi oko 1.000 pacijenata (oboli 2.500).

Iako se po učestalosti nalazi na 10. mestu od svih malignih bolesti, procenjuje se da će broj novootkrivenih slučajeva u narednih 20 godina u svetu porasti za oko 60 odsto.

Bešika
foto: Shutterstock

Kako nastaje bolest?

- Nastaje u sluznici bešike - u prvoj fazi bolesti na unutrašnjoj površni i tada se uspešno leči. Ali kako vreme prolazi i ćelije se umnožavaju, može da prodre u dublje slojeve zida bešike. Postaje agresivniji, metastazira i teži je za lečenje - maligne ćelije mogu nastati na bilo kom drugom mestu u sistemu organa za izlučivanje: na sluznici mokraćne cevi, mokraćovoda, u bubrezima.

Najčešći tip je urotelijalni karcinom - karcinom prelaznog epitela i čini 90 odsto slučajeva ove vrste raka.

A koji su faktori rizika za razvoj bolesti?

- Brojni su, a na prvom mestu je pušenje. Toksini iz cigareta se gomilaju u urinu i oni oštećuju bešiku. To može da dovede do nastanka malignih ćelija. Na drugom mestu je starenje. Uglavnom se ovaj rak javlja posle 55. godine života, ali je najčešći kod starijih ljudi, muškaraca.

varikina, izbeljivač, hemikalije
foto: Shutterstock

Izloženost određenim hemijskim supstancama (stalna izloženost na radnom mestu i u kući) takođe predstavlja rizik, ali i hronične upale bešike.

Šta sledi posle pregleda urina? Kako se dijagnostikuje ovo opako oboljenje? - Jedno je od najizazovnijih i najteži za dijagnostiku i terapiju. Zahteva veliku stručnost i veštinu lekara specijaliste urologa. Dijagnoza podrazumeva specijalan pregled - cistoskopiju, tokom kojeg urolog pomoću cistoskopa sa kamerom pregleda unutrašnjost bešike i mokraćne cevi. Tada se može uzeti uzorak tumora (biopsija) ili tumor potpuno odstraniti. Tu je i snimanja ultrazvukom i skenerom.

Kakve su prognoze?

- Ako se otkrije na vreme, veoma uspešno se leči. Ako pređe u agresivniji oblik - lečenje podrazumeva hemioterapiju i hirurgiju (vađenje bešike).

I posle uspešne operacije ostaje rizik da se tumor vrati i da u budućnosti da metastaze. Nažalost, kod oko 20 odsto pacijenata bolest se dijagnostikuje u metastatkoj fazi. Tad je to neizlečiva i izuzetno agresivna bolest, s veoma lošom prognozom.

Bolovi u leđima
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Bol u donjem delu leđa ne znači uvek da vas muči kičma

Imamo li sa uvođenjem imunoterapije više razloga za optimizam?

- Godinama smo bili ograničeni na hemioterapiju i zračenje, a oni su davali skromne rezultate i većina bolesnika je živela svega nekoliko meseci od postavljanja dijagnoze, ali je imunoterapija napravila revoluciju. Primenom imunoterapije nakon hemioterapije postižemo značajno dužu kontrolu bolesti, bolesnici značajno duže žive i imaju dobar kvalitet života.

Nadamo se da će imunoterapija biti dostupna i pacijentima u Srbiji i da metastatski rak bešike više neće biti siroče u onkologiji! Onkolozi iz UMOS i stručna komisija su dali preporuke i očekujemo da reaguje RFZO.

Cigareta, Pušenje
foto: Shutterstock

Šta savetujete čitaoce Stila?

- Prestanak pušenja je prvi i najvažniji korak u prevenciji. A ako ste na radnom mestu izloženi toksičnim hemikalijama, koristite pravilno zaštitnu opremu. Nemojte zanemarivati tegobe ako ih imate i obavezno ih prijavite lekaru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs