Sindrom nervoznih creva

DR SRĐAN MARKOVIĆ: Ako se borite sa gasovima, dijarejom, zatvorom ili nadutošću uradite OVO, stomak će brzo da se smiri

Ne dozvolite da vam naizgled bezazleni poremećaj u crevima - sindrom nervoznih creva - naruši kvalitet života

Saveti stručnjaka
Autor:
DR SRĐAN MARKOVIĆ: Ako se borite sa gasovima, dijarejom, zatvorom ili nadutošću uradite OVO, stomak će brzo da se smiri
Dr Srđan Marković, Foto: Privatna Arhiva

Brz način života, koji uključuje nepravilnu ishranu, remeti rad naših stomačnih organa. Na udaru je najčešće debelo crevo, koje postaje nervozno i zbog velikog uticaja stresa - poremećaj nastaje na relaciji crevo-mozak. Ako ga ne možete uvek izbeći, sigurno se već borite s nadutošću, gasovima, prolivom, zatvorom...

Koliko su ova stanja opasna i kako treba da se ponašate u slučaju da vam je dijagnostikovan sindrom iritabilnog creva (IBS), za Stil govori dr Srđan Marković, gastroenterohepatolog.

Ass. dr sc. med. Srđan Marković, specijalista interne medicine, gastroenterohepatolog, šef Odseka za gastroenterologiju u UKBC Zvezdara

- Nadutost i gasovi javljaju se kod više od 50 odsto pacijenata sa IBS. Često je i prisustvo hroničnog bola i grčeva u donjem delu stomaka. Bol uglavnom šeta po crevima, najčešće je isprovociran određenim obrokom, a do olakšanja dolazi nakon izbacivanja stolice. Inače, navike u pražnjenju debelog creva se menjaju, što može da se manifestuje zatvorom, prolivom ili kombinacijom oba simptoma, tako da imamo tri tipa nervoznog creva.

dr Srđan Marković
foto: Kurir

Koliko su simptomi opasni?

- Uglavnom su bezazleni, ali ako nas uporno prate, remetiće naše funkcionisanje. Da se to ne bi dogodilo, treba se posavetovati sa gastroenterologom.

Na osnovu individualnog stanja napraviće procenu koji tip laboratorijskih ispitivanja krvi i stolice je neophodan, a svaki pacijent će biti podvrgnut dodatnom ispitivanju.

Šta još može da nas muči?

- Sindrom nervoznog creva može da podrazumeva i blagu mučninu i gorušicu, loše varenje, osećaj težine u stomaku, češće podrigivanje, glasno i nekontrolisano grčenje creva. Ponekad i učestalo mokrenje, nervozu, ali pacijenti uglavnom nemaju noćnih tegoba, javljaju se u jutarnjim satima, kad se probude.

Da li su ovi simptomi uvod u neko ozbiljno stanje?

- Debelo crevo može da izgleda zdravo, da nema neku organsku bolest koja bi ugrozila život pacijentu, ali neki simptomi su upozoravajući.

Znak za alarm su krv u stolici, anemija, gubitak težine, pojava simptoma nakon 50. godine, porodična istorija raka debelog creva. Treba znati da nema posebnih markera za IBS, pa se dijagnoza kancera utvrđuje putem anamneze, kompletne medicinske istorije, laboratorije i unutrašnjeg pregleda. Važno je to učiniti što pre!

Bol u stomaku, Bol
foto: Profimedia

Kako stres može da uzburka creva?

- Kad je pogoršanje tegoba u pitanju, jedan je od glavnih okidača - prvo reaguje na mozak i stomak. Crevni sistem je prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija, čija struktura je slična moždanim, pa se tegobe po pravilu ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti. Na udaru su najviše hipersenzitivne osobe.

Toga baš ne možemo lako da se rešimo.

- Moramo da se klonimo stresa koliko god možemo i da učimo kako da ga savladamo.

Šta još preporučujete?

- Naše navike su glavna strategija da creva ostanu zdrava. Sprečićemo veće probleme ako izbegavamo namirnice koje nadimaju, ishranu punu masti, koncentrovane ugljene hidrate, začinjenu i ljutu hranu, slatkiše, gazirana pica, veće količine kofeina i alkohola.

Pacijentima posebno savetujem da vode dnevnik, da uvek zapišu kada im neka hrana nije prijala, spisak će ih stalno opominjati da je izbegavaju. To se uglavnom odnosi na pšenicu, mlečne proizvode, mahunarke, pasulj, kupus, agrume.

Podrazumeva se i da smo redovno aktivni. I lagana šetnja spada u fizičku aktivnost. Dakle, prvenstveno treba preventivno da delujemo na uzrok, a ne samo na simptome koji su posledica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs