Obratite pažnju

LISTE „SUPER NUTRICIJA“ SVE SU DUŽE: Da li su SIROVI KAKAO, PROTEINI, MAKA u prahu zaista zdravi ili samo popularni?

Lista novih „super nutritivnih" prahova sve je duža. Da li zaslužuju svoje zdravstvene oreole ili su oni samo svima nama nametnuti uz pomoć skupih reklama, istražili su stručnjaci za hranu.

Saveti stručnjaka
09:28h Autor:
LISTE „SUPER NUTRICIJA“ SVE SU DUŽE: Da li su SIROVI KAKAO, PROTEINI, MAKA u prahu zaista zdravi ili samo popularni?
Koliko su začini zapravo zdravi?, Foto: Profimedia

Brži gubitak težine, povećan nivo energije i sjajna koža samo su neke od prednosti koje se pripisuju novim nutritivnim puderima koji oblažu naša creva, a nude se u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, na policama supermarketa...

Evo kako stručnjaci za ishranu Healthyfood ocenjuju neke od njih, koji se i kod nas najčešće koriste...

Proteinski prašak

Šta je to?

Proteinski prašak je upravo to — koncentrovani prah pun proteina za izgradnju mišića. Postoji mnogo različitih vrsta, većina su proteini u prahu iz soje, graška ili mlečnih nusproizvoda, odnosno komponenti poput surutke ili kazeina koji se pravi od obranog mleka. Drugi su proteini upareni sa ugljenim hidratima, dok su nekima dodati sastojci i hranljive materije za poboljšanje performansi. To je prepuna pijaca!

Kako se koristi?

Možda ste primetili da strastveni posetioci teretana mešaju svoj proteinski prah sa vodom da bi napravili šejk ili smuti. Proteinski prah se takođe može dodati u hranu, što je dovelo do toga da možete da nađete na policama naših supermarketa i prodavnica zdrave hrane čitav niz proteinskih pločica i grickalica.

Zaključak

Da, proteini su važni, ali velike su šanse da ih već unosite u organizam mnogo više nego što vam je potrebno. Postoje ljudi kojima bi proteinski prahovi mogli biti korisni, kao što su sportisti visokog nivoa, stariji ili oni koji su bolesni.

Proteini, Vežbanje
foto: Shutterstock

Za većinu nas, međutim, ovi skupi proteinski prahovi su u velikoj meri nepotrebni i čak mogu biti opasni, jer previše proteina može naškoditi vašim bubrezima. Držite se prave, zdrave hrane!

Mleveni listovi zelenog čaja (matcha)

Šta je to?

Živopisni zeleni prah se pravi mlevenjem listova zelenog čaja. Pripremanje tradicionalnog zelenog čaja uključuje stavljanje listova čaja u vruću vodu, a zatim i njihovo vađenje. Sa matchom, pijete samo lišće, nakon što je fino usitnjeno u prah.

Kako se koristi?

Mleveni zeleni čaj u poslednje vreme doživljava snažan porast popularnosti i možete da ga pronađete u mnogim oblicima - od svakodnevnih toplih napitaka do pečenih slatkih poslastica, pa čak i kao začin za dodavanje slanim jelima.

Zaključak

Zeleni čaj je poznat kao „najzdraviji napitak na planeti“, sa višestrukim zdravstvenim prednostima. Konkretno, zeleni čaj je pun antioksidanata poznatih kao katehini.

čaj
foto: Profimedia

Matcha svakako izgleda kao zdrav dodatak vašoj ishrani, ali je potrebno više istraživanja da bi se dokazalo da ima bilo kakvu korist. Do tada, ne dozvolite da vas zavaraju matcha poslastice. Mnogi su, recimo, poludeli za zelenim sladoledom, ali zapamtite da je sladoled i dalje sladoled, bez obzira koje je boje!

Sirovi kakao

Šta je to?

Jedina razlika između trendovskog sirovog kakao praha i staromodnog kakao praha je u tome što je sirovi kakao svež i minimalno obrađen, dok je kakao zagrevan. Oba potiču od istog sastojka koji čini osnovu čokolade: dobrog starog kakao zrna.

Kako se koristi?

Sirovi kakao prah može da se koristi na sličan način kao i tradicionalni kakao prah koji smo godinama upotrebljavali. Možete da ga pretvorite u kremastu toplu čokoladu, umešate ga u jutarnji smuti ili ga koristiti za pečenje grickalica i deserta.

Kakao
foto: Profimedia

Zaključak

Sirovi kakao zadržava visok nivo antioksidanata zvanih flavonoidi, za koje se pokazalo da jačaju zdravlje.

Međutim, ako ga kuvate ili pečete, toplota će smanjiti sadržaj flavonoida. Imajte na umu i da grickalice i deserti koji sadrže ovaj kakao i dalje mogu da budu bogati dodatnim kilodžulima, šećerom i mastima.

Amazonski akai

Šta je to?

Akai je tamnoljubičasto voće koje ima oblik bobica. Uzgaja se u Južnoj Americi, a mora da se osuši zamrzavanjem u roku od 24 sata od branja kako da bi zadržalo svoju hranljivu vrednost. Zatim se pretvara u prah, ili pasira i opet zamrzava.

Kako se koristi?

Kod nas je jedan od najpopularnijih načina korišćenja pravljenje ljubičastog smutija, koji se servira u činiji sa muslijem, voćem i medom.

Zaključak

Nedavne studije sugerišu da pulpa ovog voća ima veoma visok antioksidativni kapacitet - moćniji od brusnice, jagode ili borovnice. Takođe, akai je dobar izvor prebiotičkih vlakana koja su nam potrebna da bismo hranili zdrave crevne bakterije.

akai
foto: Shutterstock

Prah od zelenog povrća

Šta je to?

Kombinuje različite ekstrakte iz širokog spektra sastojaka. Čini se da sve, od kelja i brokolija do spiruline i sladića u prahu odgovara ovoj „superhrani“.

Kako se koristi?

Namenjen je za dodavanje u vodu, smutije, deserte i čia pudinge. U njih se stavlja jedna mala kašika zelenog praha.

Zaključak

Pametan marketing može navesti ljude da veruju da mogu da dobiju sve hranljive materije koje su im potrebne samo ako uzmu malo zelenog praha. Ali važno je razumeti da su to prerađeni oblici svežih proizvoda, tako da propuštate dragocena vlakna koja vam čiste creva, ali i pomažu da se osećate sitim.

Kupus, Pijaca, Povrće, Kelj, Zeleno Povrće
foto: Shutterstock

Pored toga, jaki dokazi podržavaju prednosti konzumiranja pravog, svežeg povrća i voća — tako da je uravnotežena i raznovrsna ishrana sve što vam treba.

Zeleni puderi su prenaglašeni, preskupi i sigurno nisu zamena za uživanje u pet obroka povrća dnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs