SAZNAJTE VIŠE

MODIFIKUJTE SVOJ ŽIVOT U SAMO PAR KORAKA: Saveti za olakšavanje menopauze koje bi naše mame volele da su znale!

Procenjuje se da simptomi menopauze pogađaju do 85 odsto žena tokom ovog perioda života i mogu vas izludeti i učiniti i vas i one oko vas nesrećnim. Ne možete je sprečiti i to je prirodna faza života, koja za neke čak može biti oslobađajuća. Ipak, postoji nekoliko metoda koje vam mogu olakšati ove simptome.

Saveti stručnjaka
Autor:
MODIFIKUJTE SVOJ ŽIVOT U SAMO PAR KORAKA: Saveti za olakšavanje menopauze koje bi naše mame volele da su znale!
Foto: Shutterstock

Hormonska terapija je najefikasnija terapija za valunge koji su karakteristični za menopauzu, ali postoje i druge opcije ublažavanja simptoma. Nehormonski tretmani uključuju modifikovanje vaše ishrane, promene načina života i uzimanje suplemenata.

Naleti vreline

Valunzi su čest simptom u vreme menopauze. Mogu izazvati crvenilo kože, recimo, na grudima, rukama ili leđima. Variraju po intenzitetu i mogu biti praćeni znojenjem i/ili jezom. Noćno znojenje i buđenje u znoju takođe se može javiti tokom ovog perioda.

Obično traju od 30 sekundi do 10 minuta, a mogu početi i pre menstrualnih nepravilnosti. Žene sebi mogu olakšati tako što će se oblačiti lagano i slojevito, redovno vežbati, koristiti ventilator, kontrolisati stres koliko god je to moguće i izbegavati začinjenu hranu.

Takođe, uzimanje lanenog ulja može pomoći u smanjenju valunga jer deluje na stabilizaciju nivoa estrogena kod žena. A za trenutno rešenje dobro je da stavite po nekoliko kapi ekstrakta hamamelisa i ulja peperminta u maramicu. Zatim je treba držati uz nos.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem idu ruku pod ruku sa menopauzom. Nesanica može biti uzrokovana noćnim znojenjem ili grčevima. Promene u nivou estrogena i progesterona kod žene takođe mogu promeniti kvalitet njenog sna.

Sledeći saveti mogu da vam pomognu da dobro zaspite ako se znojite i noću:

Koristite laganu posteljinu

  • Koristite ventilator u spavaćoj sobi, ali da ne duva direktno u vas
  • Nosite lagane, pamučne pidžame ili haljine
  • Koristite vlažnu krpu da ohladite lice i držite jednu pri ruci pored kreveta

Kalcijum i vitamin D

Smanjenje nivoa navedenih hormona može imati negativan uticaj i na zdravlje kostiju. Da biste zaštitili svoje kosti, važno je da unosite odgovarajuće količine određenih vitamina i minerala, posebno kalcijuma i vitamina D.

Kalcijum možete dobiti iz hrane ili suplemenata. Nalazi se u mlečnim i sojinim proizvodima, ribi (sa kostima kao što su sardine) i zelenom lisnatom povrću.

Bez obzira na to da li dolazi iz hrane ili suplemenata, važno je da dobijete i dovoljnu količinu vitamina D za bolju apsorpciju kalcijuma. Sunčeva svetlost je prirodni izvor vitamina D, ali mnogi ljudi je ne dobijaju dovoljno, te suplement nije loša ideja.

Promene raspoloženja

Promene raspoloženja su česta pojava tokom ovog perioda života žene, što zbog fizičkih promena i simptoma, što zbog disbalansa određenih hormona, ali možete ih ublažiti proaktivnim promenama u načinu života. Otkrivamo nekoliko ideja kako da se borite protiv promena raspoloženja:

Aerobik

Znamo, ne vežba vam se, ali prema jednoj studiji, 50 minuta aerobnog treninga četiri puta nedeljno je pomoglo da se ublaži nekoliko simptoma menopauze, uključujući noćno znojenje, razdražljivosti i promene raspoloženja. Vežbanje i fizička aktivnost oslobađaju endorfine i druge hemikalije za dobar osećaj u mozgu. Pokušajte jedan dan da trčite, a sledećeg da plivate ili vozite bicikl svaki drugi dan. Ne morate da trenirate kao olimpijac da biste dobili rezultate.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je jednako dobra za vaše raspoloženje kao i za vaše telo. Uz raznovrsnu ishranu, koja sadrži zdrave namirnice, poput voća, povrća, nemasnih proteina i celih žitarica punjenih vlaknima, veća je verovatnoća da ćete imati dovoljno omega-3 masnih kiselina, folne kiseline i drugih hranljivih materija koje vam mogu pomoći da poboljšate raspoloženje.

Naspavajte se

Nedovoljno sna može povećati razdražljivost i promene raspoloženja. Zato noću gledajte da isključujete elektronske uređaje i regulišete temperaturu. Izbegavanje kofeina i alkohola takođe vam može pomoći da održite zdrav ciklus spavanja koji treba da traje oko sedam do osam sati.

Seksualni problemi

Simptomi menopauze mogu uticati na seksualnost, a jedan od efekata sniženog nivoa estrogena je smanjenje dotoka krvi u vaginu, što uzrokuje suvoću vagine. To može dovesti do bolnog ili neprijatnog odnosa. Lubrikanti rastvorljivi u vodi mogu pomoći, a ako nisu dovoljno efikasni, obratite se svom lekaru. Mogu se prepisati vaginalne kreme i supozitorije za ublažavanje suvoće vagine.

Još jedan efekat hormonskih promena je promena libida. Važno je zapamtiti da drugi faktori osim menopauze mogu uticati na seksualni nagon kao što su stres, poremećaj sna, lekovi i anksioznost. Vaš lekar vam može pomoći da pronađete način da upravljate svojim nagonom ukoliko dođe do većeg problema.

Konačno, iako se plodnost završava u menopauzi, žene svih uzrasta su i dalje podložne polno prenosivim bolestima, tako da je siguran seks i dalje važan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs