Ne paničite

Šta kada rezultat papa testa nije dobar: Prvi koraci koje svaka žena mora da zna!

Verovali ili ne, većina žena s abnormalnim nalazom zapravo nema rak

Saveti stručnjaka
15:13h Autor:
Šta kada rezultat papa testa nije dobar: Prvi koraci koje svaka žena mora da zna!
Foto: Shutterstock

Nalaz papa testa može biti uredan, bez abnormalnih ćelija, ali uz upalne promene, ali i abnormalan.

U slučaju abnormalnog nalaza, ne treba odmah pomišljati na rak, nego poduzeti određene korake, navodi Thehealthy.com.

Bez panike

Američka akademija porodične medicine tvrdi kako većina žena s abnormalnim nalazom zapravo nema rak. Takav nalaz, naime, pokazuje da u grliću materice postoje ćelije koje treba "držati na oku", a koje bi, ukoliko se ne leče, mogle da postanu kancerogene.

"Razlog zbog kojeg se podvrgavamo papa testu upravo je prilika da se sve sumnjive promene zabeleže na vreme pre nego što postanu problem", kaže dr Abigejl Katler.

Razumljivi rezultati

Ovakva analiza u određenim slučajevima može abnormalnost da prikaže kao niskorizičnu ili visokorizičnu, tvrdi stručnjaci, ali ona u drugim slučajevima ne može da pruži dovoljno informacija kako bi utvrdila važnost abnormalnosti.

U korist tome ide i činjenica da je najčešći uzrok abnormalnog nalaza HPV infekcija koja može dovesti do promena ćelija i vremenom ih učiniti kancerogenim.

Bela krvna zrnca sve otkrivaju odmah: Kada upućuju na obične infekcije, a kada na rak i srčani udar!

HPV, pak, toliko je učestala kod osoba koje su seksualno aktivne da će većina osoba dobiti infekciju bar jednom tokom života, tvrdi dr Katler.

Dodatne analize

U slučaju abnormalnog nalaza vaš lekar bi mogao da preporuči dodatne analize, najčešće u vidu ponovljenog papa testa, kolposkopije ili biopsije.

Ukoliko i dodatne analize pokažu velike promene, lekar će vam preporučiti tretmane kojima ćete se rešiti abnormalnih ćelija. Dr Katler navodi da to može biti krioterapija, laserska terapija ili postupak elektrohirurškog odstranjivanja.

"Posle takvih tretmana radićete naknadne analize, ali i redovne skrining testoe na rak grlića materice", zaključuje doktorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs