Najčešći simptomi

Razdražljivost, promene raspoloženja, buđenje u toku noći: Ovo su uzroci nedostatka magnezijuma u organizmu!

Registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine

Fitnes & Nutricija
Autor:
Razdražljivost, promene raspoloženja, buđenje u toku noći: Ovo su uzroci nedostatka magnezijuma u organizmu!
Foto: Shutterstock

Iako je toliko značajan za organizam, magnezijum je najranjiviji mikroelement. Lako je razgradiv.

Uz sve to, registrovano je da u poslednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. U drugom planu su, i nepravilna ishrana, dnevno u proseku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg, brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života.

Beli hleb i glazirani pirinač koje koristimo svakodnevno “pate” od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i fosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih gaziranih napitaka, pušenje i alkohol – za magnezijum nema života.

Svakodnevno jedite ovo voće: Smanjuje rizik od srčanog udara za 45%!

foto: Shutterstock

Simptomi nedostatka magnezijuma:

- sklonost čestim depresijama - razdražljivost, uznemirenost, promene raspoloženja - buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi - osećaj suvog grla - sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls - zebnje i strahovi - niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

Pogledajte kalendar, ako ste u periodu između oktobra i aprila, znači da je nastupio magnezijumov slom, vreme kada nivo magnezijuma kod većine naglo pada, i to na kritičnu granicu.

Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezijuma ne razdražuju želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji žestina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne oseti, ili lako prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs