Dodajte ih svakodnevnoj rutini

Čiste organizam i sagorevaju masne naslage: 4 vrste čaja koje treba da pijete!

Ne samo da podstiče sagorevanje masti, već je za mača čaj utvrđeno da može da stopira rast novih masnih ćelija

Fitnes & Nutricija
10:50h Autor:
Čiste organizam i sagorevaju masne naslage: 4 vrste čaja koje treba da pijete!
Foto: Shutterstock

Čajevi u celini povoljno deluju na opšte zdravlje, a neke određene vrste čaja deluju u organizmu tako da nam mogu pomoći i da smršamo.

Iako je istina da vam većina nutricionista neće prepisati čaj u svrhu mršavljenja, čajevi su dobro proučeni, pa je za neke i sa priličnom sigurnošću utvrđeno da mogu pomoći u održavanju poželjne telesne težine, odnosno u redukcionim dijetama. Evo koji.

Zeleni čaj. Zeleni čaj je veoma dobro proučen, a jedno istraživanje objavljeno u časopisu American Journal For Clinical Nutrition je utvrdilo da zeleni čaj značajno podstiče sagorevanje masti.

Mača čaj. Ovo je varijanta zelenog čaja koja ime nekoliko puta veću koncentraciju korisnih sastojaka od zelenog čaja koji se uobičajeno pije. Ne samo da podstiče sagorevanje masti, već je za mača čaj utvrđeno da može da stopira rast novih masnih ćelija. To je posledica katehina, antioksidanasa koje sadrži i zeleni čaj, ali mača u većoj koncentraciji. Katehini podstiču oslobađanje nagomilanih masti i pojačavaju sposobnost jetre da konvertuje masti u energiju.

4 napitka koja štite srce: Crni čaj sprečava moždani udar, sok od nara smanjuje holesterol

foto: Shutterstock

Beli čaj. Deluje slično zelenom čaju (dobija se od iste biljke), i on takođe ometa formiranje novih masnih ćelija, pa prema zaključcima proučavanja objavljenog u časopisu Nutrition & Metabolism može da pomogne mršavljenju.

Crni čaj. I crni čaj, i njegove specijalno pripremljene varijante kao što su ulong i puer imaju više kofeina od zelenog i belog čaja, a kofein podstiče metabolizam i time i sagorevanje masnoća.

Čaj od maslačka. Ovaj biljni čaj pomaže da se izbaci višak vode iz organizma, što kratkoročno doprinosi regulaciji težine. Maslačak pomaže varenje i podstiče procese čišćenja u organizmu.

Čaj od nane. Iako je pre svega dobar za saniranje blagih poremećaja varenja, on takođe u određenoj meri smanjuje apetit. Tako da nije loša ideja dodati malo nane, na primer, u crni ili zeleni čaj.

Specijalni dodatak: cimet

Ako hoćete da još pojačate povoljno delovanje čaja na proces regulacije težine, dodajte malo cimeta u svoj čaj (u principu, može da se složi sa bilo kojim čajem). Osim što divno miriše, ovaj začin doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi (višestruko naučno dokazano), a kad je nivo šećera u krvi normalan, organizam ne skladišti masti tako brzo. Cimet takođe doprinosi smanjenju apetita, što je u redukcionim dijetama takođe poželjno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs