Obratite pažnju

Stručnjaci otkrili: Da li je konzervisana hrana zaista zdrava!

Glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnoge koriste takozvani bisfenol A ili BPA

Fitnes & Nutricija
18:38h Autor:
Stručnjaci otkrili: Da li je konzervisana hrana zaista zdrava!
Foto: Shutterstock

Konzervisana hrana je jako praktična, ali koliko je zapravo zdrava i da li ju je sigurno jesti? To je pitanje koje sebi postavljaju mnogi kojima je stalo do zdravlja.

Odgovor, pak, nije jednostavan jer takva hrana ima svoje prednosti i mane.

"Konzervisan paradajz, pasulj, bundeva, tunjevina i losos neverovatno su zdravi. Usto su jako praktični jer dugo traju", kaže njujorška nutricionistkinja Karen Ansel za Women's Health. Iako se možda čini da konzervisana hrana ima manje hranjivih sastojaka od sveže, proces konzerviranja zapravo ne utiče na udeo belančevina, ugljenih hidrata i masti, kao ni minerala ili vitamina kao što su A, D, E i K. Međutim, zbog visokih temperatura tokom konzervisanja može doći do oštećenja nekih vitamina koji se otapaju u vodi, poput C i B", kaže Ansel.

Stručnjaci otkrivaju: Da li je hrana iz mikrotalasne bezbedna za zdravlje?

foto: Shutterstock

Ipak postoje neki rizici kod konzumiranja takve hrane, a glavna briga stručnjaka su same konzerve – mnogi koriste takozvani bisfenol A ili BPA, hemikaliju koja može da utiče na neke hormone i potencijalno povećaju krvni pritisak i rizik od raka te dovesti do problema u ponašanju. Ova hemikalija koristi se od šezdesetih za sprečavanje rđanja metala, a problem je u tome što ulazi u hranu i pića u samoj konzervi. Efekti bisfenola A nisu još potpuno jasni, ali mnogi lekari su zabrinuti da može da utiče na delovanje estrogena i testosterona, a postoje i dokazi mogućeg negativnog uticaja na moždane i hormonalne funkcije. Najveću brigu izaziva izloženost tokom trudnoće.

"Kod ljudi izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može da poveća rizik od problema s ponašanjem (poput hiperaktivnosti i agresije), kasnijeg razvoja grudi tokom puberteta, gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i promenama u funkciji jetara", kaže lekarka Majda P. Galvez, koja porodicama savetuje da što više kupuju svežu ili zamrznutu hranu umesto konzervisane. Karen Ansel zaključuje da ne bi preporučila ishranu koja se sastoji isključivo od konzervisane hrane, ali da ne bi bila zabrinuta zbog konzumiranja jedne konzervisane namirnice na dan ako ljudima to pomaže da jedu više zdrave hrane koju možda inače ne bi jeli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs