Što pre počnite

Top 10 namirnica za ljude koji ceo dan sede: Otapaju kilograme, oporavljaju telo!

Sedenje je novo pušenje - upozorenje je lekara koje jasno govori o tome koliko je današnji način života štetan za zdravlje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Top 10 namirnica za ljude koji ceo dan sede: Otapaju kilograme, oporavljaju telo!
Foto: Profimedia

Savremeni poslovi nalažu da se mnogo vremena presedi u stolici za računarom. Za sve one koji veći deo dana provode sedeći veoma je važno da konzumiraju određene namirnice pogodne za ovako nezdrav način života.

Sedenje je novo pušenje - upozorenje je lekara koje jasno govori o tome koliko je današnji sedelački način života štetan za zdravlje, naročito kada je reč o uzrokovanju upala u telu.

Srećom, ova šteta se može smanjiti ukoliko se na svakih pola sata dignete i prošetate, redovnom vežbanjem i konzumiranjem narednih 10 namirnica.

1. Bobičasto voće Redovno konzumiranje bobičastog voća znatno smanjuje upale u telu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a takođe su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji pobeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale.

2. Orašasti plodovi Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega 3 masti su orašasti plodovi. Orasi imaju najviše omega 3 masnih kiselina, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta vitamina E koji štiti ćelije od oksidacije što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta biće ako pomešate nekoliko vrsta orašastih plodova i semenki.

Izbacio samo jednu namirnicu, smršao 55 kg: Ovaj metod nema šanse da vam ne uspe!

foto: Profimedia

3. Ananas Ovo voće sadrži moćan protivupalni enzim bromelain. Svaki deo ananasa sadrži ovaj vredan sastojak, ali najveći deo nalazi se u sredini ploda koja je prilično nezgodna za jedenje. Najbolje je pomešati gorkasto meso iz samog jezgra sa slađim ostatkom ananasa kako bi se maksimalno iskoristile prednosti ove egzotične voćke.

4. Maslinovo ulje Poput leka ibuprofena, i maslinovo ulje suzbija upale sprečavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Najbolje ulje za ljudsko zdravlje takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato je važno da maslinovo ulje bude prvi izbor kad je u pitanju ulje kod pripremanja hrane.

Pročitajte! 5 dana čistila lice maslinovim uljem: To je moja najgora odluka, evo zašto!

5. Kurkuma Svoja lekovita svojstva kurkuma duguje sastojku kurkuminu poznatom po svojim protivupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Osim toga, dokazano je da kurkuma pomaže kod mršavljenja, a ovaj začin posebno je efektan kod gubljenja masnog tkiva na stomaku.

Naučnici potvrdili: Dodajte jelu ovaj začin i lakše ćete gubiti kilograme bez gladovanja!

foto: Shutterstock

6. Beli luk Brojna istraživanja dokazala su da beli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje ga je pre konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi lekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, beli luk pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

7. Zeleni čaj Zahvaljujući visokom udelu polifenola, zeleni čaj ima snažnija protivupalna svojstva od bilo koje druge vrste čaja. Uz to, veliki je pomagač kod mršavljenja i održavanja telesne težine. Zbog toga bi trebalo da bude obavezan deo ishrane svake osobe koja većinu dana provede sedeći.

8. Avokado Smatran najzdravijim voćem na svetu, avokado sprečava upale u mišićnim ćelijama, otpornost na insulin i stvaranje masnog tkiva na stomaku. Oleinska kiselina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da ishrana bogata tom mononezasićenom masnom kiselinom sprečava nakupljanje masnog tkiva na području stomaka.

5 hit namirnica za 2018: Ojačaće nam zdravlje, od glave do pete!

foto: Shutterstock

9. Riba bogata omega 3 masnim kiselinama Mnoga prerađena hrana (brza hrana, slatkiši i slično) sadrži nezdrave transmasti i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega 6 masnih kiselina, a nisku koncentraciju zdravih omega 3 masti. Amerikanci jedu toliko namirnica bogatih biljnim uljima da ishrana prosečne osobe ima razmeru omega 3 i omega 6 od 20:1, a trebalo bi da bude 1:1. Kako bi se povećao unos zdravih masti potrebno je smanjiti konzumaciju brze hrane i ulja lošeg kvaliteta i povećati unos omega 3 masti. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega 3 masti.

Pročitajte! Jedite sardine što češće, i živećete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

10. Semenke lana Ova namirnica brzo oksidira pa kako bi se jela njena najzdravija verzija, potrebno je kupiti semenke od celog zrna lana i izdrobiti ih neposredno pre konzumacije. Poput lososa, i sjemenke lana izuzetno su bogate omega 3 masnim kiselinama, a istraživanje je dokazalo da redovna konzumacija semenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masti.

Napravite eliksir za zimske dane: Dva sastojka leče anemiju, impotenciju, glavobolju! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs