Obavezno pročitajte

Rešite se neugodnih grčeva: Tri napitka pokreću probavu u roku od 15 minuta!

U vreme kada praznični sto obiluje slatkim, slanim i masnim delikatesima znamo da zaboravimo na saveznike naše probave. Dok su kolači, meso i kolači stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naš probavni sistem...

Fitnes & Nutricija
Autor:
Rešite se neugodnih grčeva: Tri napitka pokreću probavu u roku od 15 minuta!
Foto: Profimedia

1. Mlaka voda & limun

U čašu mlake vode iscedite celi limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno i tako sprečiti probave smetnje. 2. Maslinovo ulje & limun

Progutajte kašićicu maslinovog ulja, po želji razblaženog sa prirodnim sokom limuna. Ovaj domaći lek je za pokretanje probave najbolje konzumirati ujutru ili nekoliko sati nakon obroka.

3. Soda bikarbona & mlaka voda

U čašu mlake vode promešajte pola male kašičice sode bikarbone. Ova je namirnica već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti da se treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbona bez aluminijuma koju možete kupiti u apoteci ili u prodavnicama zdrave hrane.

Napomena: Ovaj recept nije preporučjiv onima koji boluju od čira na želucu.

Ovi saveti su dobrodošli kada je probava toliko usporena da joj je što pre potrebna "spoljašnja" pomoć. Ali da se ne bi upalila crvena lampica za uzbunu ne zaboravite u svakodnevni jelovnik uvrstiti: - Vodu - Probiotike - Voće i povrće bogato vlaknima (grašak, šargarepa, brokoli, narandža...) - Cele žitarice (ječam, smeđa riža, zob..) I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to tek bila desetominutna šetnja po kraju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs