Bogat mineralima

Nutricionisti poručuju: Evo zašto treba da jedete celer!

Ako ga dodate svojoj ishrani, pomoći će u poboljšanju zdravlja i sprečavanju mnogih komplikacija

Fitnes & Nutricija
Autor:
Nutricionisti poručuju: Evo zašto treba da jedete celer!
Foto: Shutterstock

Celer je povrće s osvežavajućim ukusom i mnogim nutritivnim svojstvima, tako da nutricionisti preporučuju uključivanje celera u bilo koju dijetu – ako ga dodate svojoj ishrani, pomoći će u poboljšanju zdravlja i sprečavanju mnogih komplikacija.

1. Izvor vitamina

Celer je bogat vodom i mineralima, posebno kalcijumom, natrijumom i magnezijumom. Takođe sadrži puno vitamina: A, C, E, D, B6, B12 i vitamin K. Takođe sadrži esencijalna ulja, vlakna i antioksidante. Zahvaljujući svim ovim korisnim sastojcima, celer ima moćna antibakterijska i dijaretička svojstva, a takođe pomaže u zaštiti srca.

2. Smanjuje upalu

Pošto celer sadrži poliacetilen, ova biljka je jedan od najboljih antiinflamatornih proizvoda. Ovaj element pomaže kod eliminacije toksina i leči bolesti kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis ili artroza, giht, astma i bronhitis.

Magični napitak: Zašto svaki dan treba da pijete sok od celera!

foto: Shutterstock

3. Umiruje

Jedan od najvažnijih minerala koji se nalaze u mesu celera je magnezijum. Ovaj mineral vam omogućava da opustite nervni sistem, a time umanjite osjećaj stresa i imate miran san.

4. Poboljšava varenje

Sok od celera i kupusa, zajedno sa kiselinama i fito-hranjivim sastojcima, efikasno pomaže u poboljšanju varenja i otklanjanju konstipacije.

5. Univerzalni proizvod

Celer je dobar, jer je hranljiv i može se kuvati na različite načine. Može se dodati u salate, supe, sokove, ili sosove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs