Počnite već sutra

Čudotvorna namirnica: Pojedite beli luk na prazan stomak i desiće se ovo!

Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, ali taj čudesni sastojak zaslužan je i za još nešto

Fitnes & Nutricija
Autor:
Čudotvorna namirnica: Pojedite beli luk na prazan stomak i desiće se ovo!
Foto: Shutterstock

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak belog luka je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo, ali taj “čudesni sastojak” zaslužan je i za još nešto. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se “priroda poigrala” pa je baš belom luku dala afrodizijačka svojstva, nauika je potvrdila da alicin potiče protok krvi u polne organe, što ima afrodizijačko delovanje. Beli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije prouzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da beli luk ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina belog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe i na razne načine.

Najbolji način da jedete beli luk: Od sada ga konzumirajte samo ovako!

foto: Shutterstock

Za bradavice na telu stavi se prerezani komadić belog luka i zalepi flasterom preko noći. Ponavlja se po potrebi dok ne otpadne.

Za bolove u uhu, potrebno je prokuvati dva češnja belog luka pa nekoliko kapi nakapati u uvo.

Beli luk će pomoći i kod reumatskih bolova, samo je potrebno protrljati bolno mesto belim lukom.

Za nesanicu se savetuje uveče da se pojede salata s belim lukom, a opustiće i bolne mišiće.

Ali šta će se dogoditi ako pojedete beli luk na prazan stomak?

Naučnici su potvrdili da konzumiranje belog luka na prazan želudac povećava njegovu delotvornost. Stoga, ako vas muče određene zdravstvene tegobe, konzumirajte beli luk na prazan želudac. Redovna konzumacija belog luka podstaknuće cirkulaciju, sniziti povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi i poslužiti kao prevencija za moždani udar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs