Aromatični koren

Prirodni antibiotik: Ovaj začin možete stavljati kao oblogu za zglobove, ali i uvrstiti u ishranu! (RECEPT)

Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i učestvovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja

Fitnes & Nutricija
21:49h Autor:
Prirodni antibiotik: Ovaj začin možete stavljati kao oblogu za zglobove, ali i uvrstiti u ishranu! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Začini su ‘tačka na i’ svakog jela, a osim što su aromatični i zanimljivih ukusa, mahom imaju i lekovita svojstva. Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i učestvovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja sveta. Štaviše, žudnja za njima otkrila je Novi svet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjavaju naš život.

Aromatični koren

Ren je biljka iz familije krstašica. Potiče iz jugoistočne Europe i severne Azije (gde i danas divlji raste u prirodi). Uzgaja se zbog aromatičnog korena koji je dobar izvor vitamina C. Najjednostavnije je koren rena oguliti i izrendati. Obično se poslužuje uz kuvanu govedinu.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je ren i više od korenastog povrća koje ćete povremeno iščupati iz bašte ili kupiti na pijaci. Ren je i prirodni antibiotik koji odlikuje jako antibakterijsko delovanje. Možda niste znali, ali u narodnoj medicini se do davnina koristi kako za jačanje imuniteta tako i za lečenje respiratornih tegoba, pre svega kašlja, plućnih bolesti i infekcija respiratornog sistema.

Pored toga, ren je poznat u svetu lekovitog bilja začin koji podstiče rad creva i želudca, kao i žuči, jetre i gušterače zbog čega ga se od davnina koristi za čišćenje tela i kože. Njegovi pozitivni učinci zabeleženi su i kod bolesti mokraćnog sistema, lečenja od bubrežnih kamenaca, a naši stari koristili su ga i za ublažavanje tegoba reume i artritisa.

Pomešajte ren i sirće i sačekajte pet dana: Ovaj lek će vas spasiti!

foto: Shutterstock

Na tržištu postoje gotovi proizvodi s ovim začinom poput ukiseljenog rena, kremastog umaka i rena u prahu, a možda je došlo vreme da ga ne koristimo isključivo kao začin uz meso. Ocenite sami.

Obloga za bolne zglobove

Izrendajte koren rena. Tako sveže rendan ren stavite u pamučnu gazu i omotajte oko bolnog mesta. Kad osetite peckanje uklonite oblogu. Koriste dva puta dnevno, a kožu koja dolazi u dodir s renom obavezno nakon "terapije" natopite hidratantnom kremom.

Jednostavni umak od rena

Sastojci: oko 200 g korena rena, 2-3 supene kašiće jabukovog sirćeta, vrlo hladna voda, so

Priprema: Ogulite koren rena i narežite ga na kockice. Stavite ih u blender. Dodajte so i dolijte vodu da prekrije noževe blendera. Uključite blender. Ren mora biti fino usitnjen. Ako je potrebno, dodajte još vode. Na kraju dodajte jabukovo sirće. Sirće deluje kao konzervans i antioksidans (sprečava kvarenje i tamnjenje sosa). Ovako pripremljenom umaku možete dodati majonez ili kiselu pavlaku . Pre posluživanja držite ga u frižideru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs