Uživajte u čarima zime

Za zimu bez prehlade: Čudesni napitak od đumbira i mleka! (RECEPT)

Đumbir stimuliše organizam, dobar je antioksidans i antiseptik, a čak pomaže i kod menstrualnih bolova. Donosimo vam recept za pravi zimski napitak s đumbirom

Fitnes & Nutricija
Autor:
Za zimu bez prehlade: Čudesni napitak od đumbira i mleka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Đumbir je jedan od najvažnijih začina indijske kuhinje s aromatičnim, osvežavajućim i pikantnim ukusom. Podstiče rad metabolizma, sagorevanje masti te olakšava mršavljenje, a odličan je i za celokupno zdravlje, pogotovo u hladnim zimskim mesecima kada su prehlade deo svakodnevice.

Neki od zanimljivih i nesvakidašnjih sastojaka koje ovaj napitak sadrži su:

Kurkuma Ovaj začin je vrlo sličan đumbiru i zove se žuti đumbir ili indijski šafran zbog žute boje. Kurkumin sadržan u korenu ima antiseptički i protivupalni učinak, a već se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kardamom Kardamom pripada đumbirskim biljkama, a poznat je po svojim eteričnim uljima koji imaju antiseptičko, umirujuće i protivupalno dejstvo na naše telo. Da bi se kompletan učinak kardamoma razvio, treba da ga kupite u svežem obliku.

Sastojci: 200 ml vode 1 čajna kašičica tamne kurkume 2 štapića cimeta 5 mahuna kardamoma 30 g svežeg đumbira 600 ml zobenog, bademovog ili pirinčanog mleka 2 prstohvata sveže mlevenog crnog bibera 1 kašika lanenog ulja 1 čajna kašičica meda

Cimet je najbolje što možete da konzumirate ove zime: Evo zašto!

foto: Shutterstock

Priprema: Prokuvajte vodu. Oljuštite đumbir i izrežite ga na tanke kriške. Pomešajte kurkumu, biber i kardamom, dodajte štapiće cimeta i đumbir te sve stavite u lonac s toplom vodom. Kuvajte oko 8 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte mleko i lagano zagrejte smesu, a zatim sklonite lonac sa toplote. Dodajte laneno ulje i zasladite s medom po volji. Sve dobro promešajte. Nakon što izvadite štapiće od cimeta, mleko možete sipati kroz cediljku. Sastojci su još intenzivniji ako ih usitnite u blenderu. Tada je vaše mleko gušće i sadrži još više vlakana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs