Najnovija istraživanja su pokazala da konzumiranjem lososa dva puta nedeljno možete smanjiti rizik od pojave raka dojke! Naime, kineska studija objavljena u Britiš Medikal Žurnalu pokazala je da 2 porcije masne ribe, kao što je losos, može da smanji rizik od raka dojke.
Masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove masti su od suštinske važnosti za razvoj mozga i kardiovaskularnog sistema, a takođe se bore sa bilo kojim vrstama upala unutar organizma.
Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!
Nažalost, statistika je pokazala da čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije, 9 od 10 dece i 65% odraslih nikad ne jedu masnu ribu. Ono što je još gore, telo ne može da proizvede omega-3 masti. Istraživači su analizirali 26 studija sprovedenih u Aziji, Americi i Evropi. Njihovo istraživanje uključuje 80.000 učesnika i više od 20.000 su sa dijagnozom raka dojke. Rezultati su pokazali da samo 0,1 odsto više energije ili dodatnih 0,1 grama dnevno dobijene od omega-3 već smanjuje rizik od raka za 5 odsto.
Žene bi trebalo da jedu najmanje 2 obroka masne ribe kao što su haringa, losos, tuna, sardina ili skuša nedeljno i svaka porcija treba da bude oko 140 grama. Bela riba kao što je bakalar je takođe dobra, ali nije toliko bogata omega-3 mastima kao masna riba. Žene u Aziji imaju najmanji rizik od pojave raka dojke, jer mnogo češće jedu ribu.