Obavezno pročitajte

Batalite grickalice: Semenke bundeve su ukusnije, a čuvaju zdravlje od glave do pete!

Semenke bundeve već se hiljadama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste što su starije, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane...

Fitnes & Nutricija
19:19h Autor:
Batalite grickalice: Semenke bundeve su ukusnije, a čuvaju zdravlje od glave do pete!
Seme budneve, Foto: Shutterstock

1. SEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SISTEM

Osim što su obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogat su izvor i cinka, koji pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, i tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

Bundeva bolja od aspirina: Glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti!

foto: Shutterstock

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i semenke bundeve, zbog visokog udela cinka, mogu da budu posebno korisni za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje bundevinih semenki nekoliko sati pre počinka, posebno u kombinaciji sa voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs