Mlečno je super

Uloga mleka u uravnoteženoj ishrani

Od važnih prirodnih hranjivih materija u mleku najviše je belančevina i kalcijuma

Fitnes & Nutricija
10:44h Autor:
Uloga mleka u uravnoteženoj ishrani
Mlečno je super, Foto: Promo

Ljudi se od davnina hrane mlekom, preporučivao ga je i drevni grčki lekar Hipokrat. Čak i danas, mleko i mlečni proizvodi svrstavaju se među glavne namirnice svakodnevne uravnotežene ishrane u svim fazama života.

Mleko je puno više od skupa hranjivih materija. Visoku hranjivu vrednost ali i blagotvorno delovanje na zdravlje, uglavnom zahvaljuje raznolikosti svog sastava. Tako su masnoće i mlečni šećer dobar izvor energije, belančevina, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, neophodni strukturni elementi za telo, dok su vitamini važne zaštitne materije. Istovremena prisutnost svih sastojaka olakšava probavljivost i iskoristivost.

Od važnih prirodnih hranjivih materija u mleku najviše je belančevina i kalcijuma.

  • Biološki visokovredne belančevine iz mleka važne su za razvoj, rast i popravak 'elija i tkiva. One sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo treba da dobije hranom.
  • Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Ima pozitivan uticaj na izgradnju koštane mase tekom rasta i razvoja i pomaže u održavanju gustine kostiju u odrasloj dobi, što je važno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze. Naše telo kalcijum iz mleka dobro iskoristi jer vitamin D u mleku ubrzava njegovu apsorpciju.

Posebno mesto među mlečnim proizvodima imaju kiselo mleko, jogurt i kefir jer su lakše probavljivi i pomažu u održavanju zdrave crevne mikroflore.

Za uravnoteženu ishranu, uz bogat izbor zdravih namirnica iz svih skupina hrane, takođe su neophodni redovni dnevni obroci. Doručak kao prvi dnevni obrok posebno je važan za decu i mlade, pružajući im energiju koja im je potrebna za rast i razvoj, te učenje. Mleko, jogurt, sir, maslac/puter i vrhnje/pavlaka su namirnice koje možete uključiti u svoj dnevni doručak, ručak ili večeru. Neophodni su u pripremi raznovrsnih i ukusnih jela.

Ne zaboravite: Mlečno je super!

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs