Zaštićeni ste samo ako ne preterujete

Ovih 10 namirnica su radioaktivne: Jedemo ih svaki dan i dajemo deci!

Tehnički gledano, sva hrana je manje ili više radioaktivna, ali ovih 10 namirnica proizvodi najveće zračenje
Fitnes & Nutricija
15:56h Autor:
Ovih 10 namirnica su radioaktivne: Jedemo ih svaki dan i dajemo deci!
Foto: Thinkstock

Posmatrano kao katastrofa, radioaktivno zračenje uvek izaziva pažnju, a malo se zna da postoji i prirodno radioaktivna hrana.

Ovo izvorno zračenje u namirnicama nije štetno po naše zdravlje, pa ih zato nesmetano koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Tehnički gledano, sva hrana je blago radioaktivna. To je zato što i ona isvi drugi organski molekuli sadrže ugljenik, koji prirodno postoji kao smeša izotopa, uključujući i radioaktivni ugljenik C­14. Naravno, neke namirnice emituju više zračenja od drugih. Šampion u prirodnoj radioaktivnosti je brazilski orah, ali u prirodne namirnice koje zrače svrstavaju se i banane, krompir i pivo, pa čak i pijaća voda.

Ovo je 10 prirodno najradioaktivnijih jestivih namirnica, sa preciznim podacima o tome koliko koja od njih zrači.

1.Brazilski orahAko bi postojala nagrada za najradioaktivniju namirnicu ubedljivo bi trijumfovao brazilski orah. On sadrži visoke nivoe dva radioaktivna elementa: radijum i kalijum. Kalijum je dobar za ljudski organizam, koristi se u mnogim biohemijskim reakcijama, a jedan od razloga za toje i što je ljudsko telo samo po sebi blago radioaktivno. Radijum koji se sreće u ovom orahu potiče iz zemlje gde njegovo drveće raste i apsorbuje ga kroz svoj koren. Brazilski orah emituje više od 6.600pCi/kg zračenja (Ci je oznaka za KIRI, a to je merna jedinica za radioaktivnost; pCI je pikokiri ili 10 Ci). Većina tog zračenja prolazi bezbedno kroz telo. Ipak, visok nivo selena i drugih minerala čine brazilski orah zdravim, ali samo onda kada se jede u umerenim količinama.

Kalijum u vašem telu je drastično pao: 6 znakova ne smete da ignorišete, srce je u riziku!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Lima pasuljPosebna vrsta pasulja zelene boje, tzv. lima pasulj visoko je radioaktivan. On u sebi sadrži kalijum K­40 i radijum Ra­226. Od kalijuma očekivana radijacija je 4.640 pCi/kg, dok je ta vrednost kod radijuma između 2 i 5 pCi/kg. Od radijuma ljudski organizam nema nikakvu korist, ali se ovaj pasulj smatra odličnim izvorom kalijuma.Takođe, lima pasulj je i dobar izvor gvožđa.

3.BananaBanane su dovoljno radioaktivne da mogu pokrenuti alarme, što upozorava na radioaktivnost u lukama i na aerodromima. One pružaju 1 pCi/kg radijuma Ra­226 i 3.520 pCi/kg kalijuma K­40. Izuzetno visok sadržaj kalijuma je ključan zbog čega je banana tako hranljiva. Konzumiranjem ovog voća dolazi do apsorbovanja radioaktivnog zračenja, ali ono za organizam nije štetno.

4. ŠargarepaŠargarepa je radioaktivna 1­2 pCi/kg kada je u pitanju radijum Ra­226 ioko 3.400 pCi/kg iz kalijuma K­40. Generalno, korenasto povrće poput šargarepe, celera, cvekle, rotkve ili đumbira ima veoma visok nivo zaštitnih antioksidanata, zbog čega im nivo radijacije slabi.

Jedemo je neograničeno i dajemo deci: Ovo je najotrovnija namirnica na svetu!

5.KrompirIsto kao i kod šargarepe, krompir ima identične vrednosti radijuma i kalijuma kao i šargarepa, jer i on spada u korenasto (krtolasto) povrće.Valja imati na umu da svako jelo napravljeno od krompira, kao što su čips ili pomfrit, na sličan način su blago radioaktivni.

6. Kuhinjska so sa smanjenim sadržajem natrijumaSo sa smanjenim sadržajem natrijuma, koja je veoma popularna kao adekvatna zamena čistog natrijum hlorida (kuhinjske soli), sadrži kalijum hlorid. Zbog ovog jedinjenja, nivo kalijuma u ovakvoj soli isporučuje radioaktivnu vrednost od oko 3.000 pCi/kg. U skladu sa ovim, so koja je potpuno bez natrijuma sadrži više kalijum hlorida u sebi nego so sa smanjenim sadržajem natrijuma, pa je zbog toga i radioaktivnija.

7. Crveno mesoCrveno meso sadrži znatne količine kalijuma, a samim tim i radioaktivnog K­40. Šnicla ili pljeskavica može da "zasvetli" oko 3.000pCi/kg. Ova vrsta mesa bogata je proteinima i gvožđem, a visoka vrednost zasićenih masti u njoj predstavlja veći rizik po zdravlje čoveka nego radioaktivno zračenje koje emituje.

Ovih 5 namirnica ubijaju ljude sa visokim pritiskom: Hitno ih izbacite iz ishrane!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. PivoI pivo spada u prirodno radioaktivne namirnice. U njemu se nalazi kalijum K­40, u visini od oko 390 pCi/kg. Vrednost zračenja iz piva je za oko desetinu manja od zračenja iz npr. soka od šargarepe, pa je sa stanovišta zračenja pivo zdraviji napitak. Ipak, kada se sve ostalo uzme u obzir, prirodno isceđeni sok šargarepe je daleko bolji izbor nego čaša piva.

9.Voda za pićeVerovali ili ne, ali i pijaća voda emituje izvesnu radioaktivnost. Voda zapiće nije čista H2O. Doza njenog zračenja varira u zavisnosti od izvora vode, ali u proseku, radioaktivna vrednost se kreće oko 0.17 pCi/g iz radijuma Ra­226.

10.Puter od kikirikijaPuter od kikirikija oslobađa 0.12 pCi/g radijacije iz kalijuma K­40,radijuma Ra­226 i radijuma Ra­228. Ova namirnica je veoma bogata proteinima i dobar je izvor zdravih mononezasićenih masti, tako da povišene vrednosti radioaktivnog radijuma ne mogu da uplaše.

Hrana koja uništava metabolizam: Čim je progutate, štetni efekat počinje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs